Home

Achtergrond 2 reacties

Invoering elektronische I&R verloopt moeilijk

Het systeem voor elektronische identificatie en registratie (I&R) van schapen en geiten, dat op 1 januari in werking is getreden, werkt nog verre van feilloos. Dat blijkt uit een rondgang door de sector.

Volgens Dienst Regelingen zijn alle schapen- en geitenhouders in de gelegenheid om hun dieren aan en af te melden in de nieuwe database. Op dinsdag 6 januari stond de teller van de nieuwe database bij het ministerie van Landbouw (LNV) op 300 aangemelde houders met samen meer dan 10.000 dieren. De grootste groep dieren moet echter nog worden aangemeld. Voor 1 juli 2010 moeten alle schapen en geiten zijn geregistreerd.
”We zijn blij dat er voor de handel uitstel is verleend”, zegt Andries Kingma van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee. Uit overleg met betrokken partijen blijkt dat het vooral voor de primaire sector nog lastig is om met het systeem te werken. Veel schapenhouders blijken nog niet goed op de hoogte van het nieuwe sys­teem. Ook is er sprake van miscommunicatie.
De Algemene Inspectie Dienst en de Voedsel en Waren Autoriteit hebben volgens Kingma aangeven in de opstartfase coulant te werk te gaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  Was bij de eersten die nieuwe oormerken
  bestelde.Helaas zijn ze nog steeds niet binnen.Hoezo...invoering nieuwe I&R verloopt stroef.........

 • no-profile-image

  Elisabeth

  Wil je de nummers invoeren, dan lukt dat niet en waardoor? De fabrikant had deze nog niet aangemeld. Verleden week afgevoerd en vandaag pas kunnen invoeren en weer afmelden.Merken via L.T.O. besteld en nu pas alles kunnen invoeren . Wel strafbaar volgens de A.I.D.Bestel ze van de zomer wel ergens anders.

Of registreer je om te kunnen reageren.