Home

Achtergrond

'Inval Irak werd echec'

De inval in Irak is een echec geworden.

De politieke doelen die de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nederland voor ogen hadden, belemmerden het zicht op wat er op langere termijn in Irak moest gebeuren. Dat zei voorzitter van de Irak-commissie Willibrord Davids dinsdag bij de overhandiging van zijn rapport aan premier Jan Peter Balkenende.

Doel van de inval in 2003 was vrede, veiligheid en democratie in Irak, zeven jaar later is het land nog steeds de onveiligste plek op aarde, met duizenden doden en gewonden per jaar. "Dat is niet het soort vrede en veiligheid waar de invallers naar zegden te streven'', zei Davids.

De eerste twee kabinetten-Balkenende waren meer met zichzelf bezig dan met buitenlands beleid. Door druk van de Tweede Kamer, de pers en uitgelekte informatie werd de besluitvorming over politieke steun aan de inval steeds meer een hoofdpijndossier, Davids sprak zelfs van migraine.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.