Home

Achtergrond 5 reacties

Innovatie op termijnmarkt nodig voor Nederlandse boer

De Nederlandse land- en tuinbouw kan baat hebben bij termijnmarkten.

Maar dan moet de sector zelf, samen met andere marktpartijen en de overheid, werken aan nieuwe producten op de termijnmarkt. Dat stelt Joost Pennings, hoogleraar aan onder meer de universiteiten van Maastricht en Wageningen in een studie over het managen van marktrisico’s.

Volgens hem heeft de landbouw steeds vaker behoefte aan manieren om marktrisico’s af te dekken. Doordat de overheid zich terugtrekt zijn prijzen meer onderhevig aan grillen van de markt. Doordat boerenbedrijven zich tegelijkertijd meer specialiseren en afhankelijk zijn van een of enkele producten, hebben agrarisch ondernemers te maken met sterkere inkomensschommelingen.

Volgens Pennings moeten boeren zich niet alleen bezighouden met productie, maar ook de verkoop van hun product. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat de winstgevendheid van graanboeren in grote mate afhangt van de manier waarop ze hun graan op de markt brengen.

Pennings verwacht dat steeds meer boeren de prijsrisico’s willen afdekken. Nu wordt daarvoor vooral gebruikgemaakt van vaste afzetcontracten. Andere mogelijkheden zijn termijncontracten of een optiecontract. Nadeel van het termijn- en het afzetcontract is dat de boer niet kan profiteren van een hogere prijs. Met een optiecontract kan dat wel omdat de boer dan levert als de prijs door een bepaalde grens zakt, maar zich op de gewone markt begeeft als de prijs hoog blijft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frisian

  Wenn ein Schiff mit tarwe von Vs nach Europa unterwegs ist, dann ist die Ware schon 5 mal verkauft(unterwegs) bevor es löscht. z.Zt. kann man ja auch kein Rapsschrot auf Kontrakt bekommen(Höhere Gewalt) und muß das kaufen was spekulanten vorher schon mal eingelagert haben. Jede Medallie hat zwei Seiten!

 • no-profile-image

  Verstraten

  Oud nieuws, de mannen van DCA-markt roepen dit al jaren. En zijn daar heel actief mee.

 • no-profile-image

  Rakkert

  Lekker om steeds de vergelijking met Amerika te trekken daar gaan de boeren met bosjes failiet

 • no-profile-image

  boerin

  Niet degenen die hun melk hadden gecontracteerd, Rakkert

 • no-profile-image

  gert

  Prijsrisico,s afdekken zal wel steeds meer nodig worden ,gezien de zware verplichtingen die boeren en tuinders op zich nemen,de markt wordt ook steeds grilliger

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.