Home

Achtergrond

Inkomen huishoudens fors gedaald

Het inkomen van Nederlandse huishoudens was in het derde kwartaal van vorig jaar 3,3 procent lager dan een jaar eerder.

In totaal was er 3 miljard euro minder beschikbaar om uit te geven. Dat kwam door lagere inkomsten uit dividend en de malaise bij zelfstandigen, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

De opbrengsten uit dividenduitkeringen liepen met 900 miljoen euro terug. Zelfstandigen hadden 700 miljoen euro minder te besteden.

Ook kregen huishoudens te maken met hogere pensioenpremies. Daaraan werd een half miljard euro meer uitgegeven. Pensioenfondsen moesten de premies verhogen doordat ze hun vermogen sterk zagen slinken door de financiële crisis.

De beloning van werknemers bleef wel vrijwel gelijk. Veel arbeidskrachten met een tijdelijk contract of die uitzendwerk verrichten verloren hun baan, maar andere werknemers kregen conform hun cao meer loon.

Werknemers profiteren van het feit dat veel cao's voor het uitbreken van de financiële crisis zijn gesloten. De gemiddelde loonstijging van werknemers bedroeg 2,3 procent. De totale beloning viel echter lager uit doordat de bonussen terugliepen.

Positief voor de huishoudens is dat hun financieel vermogen verder toenam. Dit komt door de stijgende koersen op de aandelenmarkten. Huishoudens zagen daardoor de producten die zijn belegd in obligaties en aandelen in waarde toenemen.

In vergelijking met het tweede kwartaal steeg het financieel vermogen in het derde kwartaal met 65 miljard euro, ofwel 9 procent. In 2008 daalde het vermogen met bijna een kwart. De vermogenspositie van alle huishoudens was aan het einde van het derde kwartaal weer terug op het niveau van 2004.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.