Home

Achtergrond

Industrieprijzen stijgen door dure olie

Na een jaar met dalende prijzen zijn afgelopen december de afzetprijzen van de industrie gestegen.

De toename, met 1 procent, komt vooral door de aardolieverwerkende industrie, waar producten 45 procent duurder waren. Zonder deze branche lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie 3 procent onder het niveau van december 2008.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afzetprijzen van de Nederlandse industrie worden sterk beïnvloed door de olieprijs. De prijs voor een vat olie uit de Noordzee lag in december 60 procent hoger dan december 2008.

Behalve de aardolieverwerkende industrie rekenden ook fabrikanten van dranken, tabaksproducten en meubels meer voor hun producten dan in december 2008. Hier lagen de prijzen 3 procent hoger. Bij het merendeel van de branches in de industrie waren de producten echter goedkoper. De grootste prijsdalingen deden zich voor bij de chemie en de basismetaalindustrie, met bijna 10 en ruim 8 procent.

Ten opzichte van november zijn de afzetprijzen in december met 0,1 procent gestegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.