Home

Achtergrond

'Importfraude paddenstoelen'

De Europese lobbyorganisatie voor paddenstoelentelers GEPC heeft de Europese Commissie verzocht een onderzoek in te stellen naar mogelijke illegale import van exotische paddenstoelen als shii-taken en oesterzwammen uit China en Korea.

Dat zegt Luc Goedhart, sectorspecialist Paddenstoelen van ZLTO. Volgens Goedhart zijn er aanwijzingen dat Aziatische exporteurs het Europese importquotum overschrijden door via Noord-Afrika en Italië paddenstoelen de EU binnen te brengen. "Wij constateren dat er lekken zijn in de douanecontrole. Er zijn vermoedens dat het via Bari binnenkomt." GEPC heeft volgens Goedhart nog geen reactie ontvangen van de Europese Commissie.

De Chinese en Koreaanse partijen zouden binnenkomen in zoutverpakkingen waarna ze worden bijgemengd in conservenproducten als bliksoepen. Volgens LTO-vakgroepvoorzitter Ko Hooijmans ondervinden de Nederlandse telers van exotische paddenstoelentelers in toenemende mate hinder van het extra Chinese en Koreaanse aanbod. "Overschotten van Nederlandse verse exotische paddenstoelen kunnen normaal gesproken naar de conservenmarkt, maar door de lage loonkosten van Chinees en Koreaans product lukt dat moeilijk. Eventueel illegaal product is in dat verband helemaal zuur." Een aantal bedrijven dat exotische paddenstoelen teelt legt daardoor de productie tijdelijk stil, weet Hooijmans. "Stoppers zijn er gelukkig nog niet."

Nederlandse importeurs van verse exotische paddenstoelen reageren verbaasd. Ze zeggen niet van de problematiek op de hoogte te zijn. Champignonsconservenfabrikant Lutèce was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.