Home

Achtergrond

Iets minder auto's verkocht in Europa

De verkoop van nieuwe personenauto's is in 2009 met 1,6 procent gedaald tot 14,48 miljoen vergeleken met het voorgaande jaar.

Ten opzichte van 2007 daalde de verkopen met 9,5 procent, zo maakte de Europese brancheorganisatie van autofabrikanten ACEA vrijdag bekend.

De verkopen trokken in de tweede helft van het jaar aan dankzij de invoering van de slooppremie in meer dan tien Europese landen. In de maand december werden 1,07 miljoen auto's op kenteken gezet, een stijging van 16 procent. Vooral in Frankrijk (plus 48,6 procent) werden vorige maand aanzienlijk meer auto's aan de man gebracht. Over heel 2009 liet Duitsland, de grootste automarkt van Europa, de grootste stijging zien met een plus van 23,2 procent.


In Nederland daalde de autoverkopen vorig jaar met 22,5 procent, maar dat is nog lang niet zo erg als in Finland en Ierland waar de verkopen kelderden met respectievelijk 35 en 62 procent. Van de automerken kreeg het Zweedse Saab, dat al tijden op de rand van de afgrond bungelt, de hardste klappen met een daling van 59 procent in 2009. Het Zuid-Koreaanse Hyundai deed het bij de grotere merken vorig jaar het best met een stijging van de verkopen met 26,6 procent tot bijna 270.000 stuks.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.