Home

Achtergrond 13 reacties

ING verwacht stijging van melkprijs met 7 procent

De melkprijs zal dit jaar gemiddeld uitkomen op 32 cent per kilo.

Dat is 7 procent meer dan de gemiddelde prijs vorig jaar, verwacht bankier ING. De positieve visie staat in scherp contrast tot de mening die toonaangevende handelaren onlangs op een zuivelcongres in Brussel uitten.

Volgens handelaren leunen kopers achterover en beperken ze zich tot leveringscontracten voor de korte termijn. Cor Bruns, manager ING agrarisch advies, ziet daarentegen een toenemende koopkracht in Europa, de Verenigde Staten en in de landen met opkomende economieën zoals India en China.

In China krabbelt de markt na de schok van het melamineschandaal in 2008 weer op. "Tot de zomer verwachten we dat de markt rustig herstelt. Daarna verwachten we dat de vraag aantrekt. Uiteindelijk komt de prijs 7 procent hoger uit dan het gemiddelde van vorig jaar, bij een 2 procent hoger productievolume."

Naast een aantrekkende vraag op sleutelmarkten noemt Bruns de gekrompen Amerikaanse veestapel als belangrijk argument om zijn positieve opbrengstvisie te ondersteunen. Volgens Business Week is de Amerikaanse rundveestapel gekrompen tot het niveau van 1958.

"Daar komt bij dat productieomstandigheden in Oceanië maken dat waarschijnlijk minder boter naar Europa komt." Bruns denkt dat de 300.000 ton Europese interventiepoeder die mogelijk op de markt komt maar een beperkte invloed zal hebben. "Ten opzichte van het totale handelsvolume is 300.000 ton beperkt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koeman

  Piet Wisse... op mijn rekenmachine is 29,9 x 1,07 (7 procent) toch echt 31,993, tenzij jij dit naar beneden wil afronden is dit 32 cent.

 • no-profile-image

  OngelovigeThomas

  De ING voorspelde ook een hogere rente!
  Heb ik ook nog niets van gezien!
  Ik hoop voor m'n ex conculegae dat de voorspelling uit komt. Hebben die tenminste een weer een inkomen waar van ze kunnen blijven bestaan.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het @ Teun, uit Zaltbommel !!!... Bovendien zijn het Profeten die gewoon Brood eten!!!... meer niet.

 • no-profile-image

  jldjfakldj

  Altijd verstandig, het gemiddelde van de laatste 5 jaar nemen

 • no-profile-image

  Piet

  Excuus, koeman, je hebt gelijk. Toch geloof ik niet in een verbeterde prijs, crisis trekt ook nog niet echt op.

 • no-profile-image

  boer

  Is dit hun wens of baseren ze deze wijsheid ergens op? Bankieren kunnen zij al niet, laten zij zich dan niet aan dit soort voorspellingen bezighouden

 • no-profile-image

  boerin

  Zegt er eens iemand iets positiefs, is het weer niet goed. Volgens mij hebben we meer van die berichten nodig. Die negatieve verhalen drukken alleen de prijs maar.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Gemiddelde 2009 = 29,9. Zeven procent hoger is dan 31c.

 • no-profile-image

  gert

  Ik verwacht een flinke bonus

 • no-profile-image

  gert

  Friesland-Campina heeft net de melkprijs verlaagd met 1,5 cent ,misschien kan ING de melkprijs wel weer een beetje opkrikken

 • no-profile-image

  Boer en Zoeg

  Ik heb mijn aanvraag voor een extra stalletje maar ingetrokken....

 • no-profile-image

  de boer

  hee ing het bankieren, daar kunnen julli niks van dus voorspellen begin daar helemaal niet aan

 • no-profile-image

  Teun

  Volgens mij hebben de marketings jongens en meisjes besloten een marketingsoffensief in de sector te beginnen...... Reintje verliest zijn haren maar niet zijn.........

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.