Home

Achtergrond

ING verwacht stijging van melkprijs met 7 procent

De melkprijs zal dit jaar gemiddeld uitkomen op 32 cent per kilo. Dat is 7 procent meer dan de gemiddelde prijs vorig jaar, verwacht bankier ING.

De positieve visie staat in scherp contrast tot de mening die toonaangevende handelaren onlangs op een zuivelcongres in Brussel uitten.

Volgens handelaren leunen kopers achterover en beperken ze zich tot leveringscontracten voor de korte termijn. Cor Bruns, manager ING agrarisch advies, ziet daarentegen een toenemende koopkracht in Europa, de Verenigde Staten en in de landen met opkomende economieën zoals India en China.

In China krabbelt de markt na de schok van het melamineschandaal in 2008 weer op. ”Tot de zomer verwachten we dat de markt rustig herstelt. Daarna verwachten we dat de vraag aantrekt. Uiteindelijk komt de prijs 7 procent hoger uit dan het gemiddelde van vorig jaar, bij een 2 procent hoger productievolume.”

Naast een aantrekkende vraag op sleutelmarkten noemt Bruns de gekrompen Amerikaanse veestapel als belangrijk argument om zijn positieve opbrengstvisie te ondersteunen. Volgens Business Week is de Amerikaanse rundveestapel gekrompen tot het niveau van 1958.

”Daar komt bij dat productieomstandigheden in Oceanië maken dat waarschijnlijk minder boter naar Europa komt.” Bruns denkt dat de 300.000 ton Europese interventiepoeder die mogelijk op de markt komt maar een beperkte invloed zal hebben. ”Ten opzichte van het totale handelsvolume is 300.000 ton beperkt.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.