Home

Achtergrond 23 reacties

ING: schaalvergroting pluimveehouder noodzaak

Schaalvergroting en het exploiteren van meerdere locaties is een voorwaarde voor pluimveehouders om in Nederland te kunnen blijven produceren.

Die verwachting uit de ING-bank in het kwartaalbericht voor de agrarische sector.De marktanalisten van ING verwachten dat 2010 een redelijk jaar wordt voor de pluimveesector als geheel en dat zeker leghennenhouders opnieuw een goed jaar tegemoet gaan. De eierprijzen blijven voorlopig hoog dankzij de goede vraag uit Duitsland. Vanaf de zomer keert het evenwicht op de markt terug en dalen de prijzen iets. ING voorspelt echter dat de prijzen niet onder het niveau van 2009 zullen zakken.

De prijzen van pluimveevlees zullen in het komende jaar weer herstellen van de daling in 2009. ING voorziet echter dat de concurrentiepositie van de Nederlandse vleeskuikensector onder druk komt te staan. De binnenlandse consumptie, die ook afgelopen jaar weer tot recordhoogtes steeg, nadert het verzadigingsniveau. Daartegenover staat een stabiele productie en toenemende import van vlees uit lagelonenlanden, waardoor het aanbod toeneemt.

ING denkt dat afspraken met supermarkten en consumentenorganisaties, bijvoorbeeld over een duurzame productie, de sector een nieuwe impuls kunnen geven. Daarnaast liggen er kansen in bewerkte vleesproducten.

Voor de sector als geheel zien de analisten van ING een bedreiging in de overheidsregels. Door de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieu staat de investeringsruimte van bedrijven onder druk. Schaalvergroting en het exploiteren van meerdere locaties komen volgens ING de rentabiliteit ten goed en worden een voorwaarde om in Nederland te blijven ondernemen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klein Boertje

  veel kleine zelfstandigen en bedrijven !! dat is de sleutel van het slot waar de economie eigenlijk het best op draait en tenminste iedereen nog wat kan verdienen ! en niks groter grootst, zie USA waar de grote boerenbedrijven failliet gaan.
  ING schaam je..

 • no-profile-image

  Harm

  Zij zijn medeschuldig, daar waar zij het ene moment vragen om leegstand, worden elders extra toeslagen gegeven om maar aan de vraag van de supermarkt te voldoen. Wetende dat die vraag tijdelijk is. Na een opleving moeten ze vervolgens weer tot kalmte manen. wanneer zoals ik zeg een groot aantal pluimveehouders besluiten om structureel de opzet te verlagen, zullen de slachters elders de toeslag verhogen, om toch maar de haken vol te krijgen. Ook de voerboeren zijn niet gelukkig met een opzet vermindering. Het zou maar zo kunnen dat er een voerboer omvalt, omdat er veel minder vraag naar voer komt. Heb ik nog niet meegemaakt trouwens, dat er een voerboer omvalt. Maar ik ben het eens met de stelling dat de keuze aan ons is. Het is de vraag of iedereen wil meewerken, het zal nl wel een paar maanden duren voordat de prijs omhoog vliegt. Op dit moment kunnen we het wel "lijden". En de broedeieren die over zijn kunnen in de consumptie. Jammer dat de discussie nog niet echt losbarst!

 • no-profile-image

  pluiveehouder

  Dit jaar gaat de hele sector terug naar 39 kilo kip per meter. Kijken wat de prijs doet.

 • no-profile-image

  scharrel

  ik ben de afgelopen 10 jaar niet groter geworden,maar ben wel gigantisch veel meer gaan verdienen.de ing bank is de afgelopen 10 jaar gigantisch veel groter geworden en zijn nu bijna bankroet.
  ik snap nog steeds niet waarom ze mij niet vragen om ceo te worden daar.

 • no-profile-image

  a hamstra

  een boer zit niet te wachten op schaal vergroting. wel op een beter inkomen en een normale werk week. nou, vooruit 60 uur dan.
  en als die boer wel uitbreid., doet hij dat, om dat u hem voor houd hij wel moet om een goed inkomen te kunnen generen.
  of het gaat over de rug van zijn collega in Holland, of met SUBCIEDI van een boer in de de ontwikkelingslanden. en die sturen dan hun kinderen hier heen. ing heeft zo zijn eigen graf gegraven . waar de burger nog voor gaat krom liggen. en toch zijn we niet in staat .0m met minder meer te doen ,dat zou pas welvaart zijn, kan de boer er ook een hobby op naar houden.

 • no-profile-image

  Harm

  We krijgen in de vleessector straks te maken met het feit dat diepvries niet meer als vers verkocht mag worden. Dus in noordwesteuropa zal de versmarkt belangrijker worden. Een verlaging van de produktie kan inderdaad niet zomaar even elders gehaald worden, zonder in kwaliteit gelijk te blijven. Dus het moment is daar.....Bovendien zal met een opzetdaling van 25% niet alleen de opbrengst stijgen, maar de voerprijs zal dalen....

 • no-profile-image

  .

  als de banken de afgelopen jaren niet zo hard waren gegroeid,zaten we nu niet in een crisis.
  in het land der blinden is eenoog koning!

 • no-profile-image

  dirk

  Het was nog beter als we voor 25 kg per vierkante meter gingen!

 • no-profile-image

  gert

  Afspraken met de supermarkten maken is geen cent waard,ze proberen toch steeds weer een lagere prijs te bedingen

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ook dit is een sectorale discussie. Volg het advies van Teun, en kijk eens op "foodlog" van Agd. De discussie die daar gaande is heeft een meer centraal karakter, waarbij ieder input van de afzonderlijke agrarische sectoren zeer gewenst en welkom is, om gezamelijk tot een oplossing te komen voor een probleem wat inmiddels ieder boer aangaat.

 • no-profile-image

  Harm

  ING denkt in geld voor de sector en niet in bijkomende kosten zoals een enorme toename van ziekten onder mensen. De gezondheidszorg is niet meer te betalen vanwege de schaalvergroting en de bioindustrie. Kortzichtigheid is troef binnen het bankwezen. Feitelijk zijn het natuurlijk BB (Bos Balkenende) die hier aan het woord zijn, maar dat niet meer openlijk durven te zeggen vanwege de vele doden door q-koorts. Wat lastig met de verkiezingen voor de deur! Doorzichtig en zeer dom allemaal.

 • no-profile-image

  Harm

  drie maal raden waar het voordeel (lees winst) naar toe gaat wanneer de pluimveehouderij duurzamer gaat produceren....... juist, de supermarkt!
  Kijk naar de winkelprijzen: een kilo kipfile voor € 3,50. Zodra de diepvries weer vol zit, duurt het weer een maand voor de prijs weer iets op pijl is. Intussen hebben de winkeliers weer een lagere prijs bedongen. En de slachterijen stinken er weer in. Duurzaam is dadelijk het toverwoord, en zodra dit produkt in de markt komt gaat de winst weer in de zakken van de winkelier.
  Wanneer pluimveehouders duurzaam gaan produceren, zal men eerst een vaste prijs moeten bedingen, geen gestund met duurzaam geproduceerd vlees.
  20 cent hogere opbrengstprijs, en schaalvergroting is helemaal niet meer nodig.

 • no-profile-image

  ik voel me kip lekker

  kilo's kip per m2 wie verzind deze onzin
  400.000 kippen per ondernemer?
  100 kg stront per m2?
  0,0001 g hersens per ondernemer

 • no-profile-image

  Harm

  Nog even dit.
  Misschien moet iedere vleeskuikenhouder voor zichzelf eens een rekensommetje maken, hoeveel kuikens je minder kunt houden met een 10 cent hogere opbrengstprijs. Dit vergeleken met de verdiensten van de laatste 12 koppels.
  Graag reacties.

 • no-profile-image

  dirk

  Met andere woorden de ING ziet ook de pluimveehouderij in ons land geen toekomst meer beschoren!Meerdere locaties,ze lijken wel gek?Ze gaan er dus vanuit dat je steeds minder per kip gaat verdienen dus er steeds meer moet hebben??Leren ze het nou nooit!Welke sukkel gaat dat nog doen?Laat ze zelf maar een overal aan gaan doen,de ING laat dus zien niets in de pluimveehouderij te zien.Mensen doe iets met deze kennis!

 • no-profile-image

  Veehouder

  De IsNooitGenoeg bank wil alleen maar meer geld

 • no-profile-image

  Harm

  Ik geef niets weg, wanneer ik besluit om een aantal weken leeg te staan, gaat de slachterij elders de toeslag verhogen om de haken vol te houden. Omdat ze aan het eind van de week de zaak leeg willen hebben, wordt het "restand" gedumpt. De winkeliers weten dit en maken daar handig gebruik van. De inkopers bellen een rondje voor de prijzen, en de laagste mag leveren. Wanneer de slachterijen de koppen bij elkaar steken en met elkaar een bodemprijs afspreken, hebben ze binnen 2 maanden de controle over de prijs. Op die manier hoeft de consument er niet onder te lijden, en kan er in de hele keten iets meer marge verdeeld worden. Voor een gemiddelde pluimveehouder is een 10 cent hogere opbrengstprijs al gauw een ton euries per jaar meer. Dan hoeft niemand groter te worden, kunnen we allemaal een paar kuikens minder opzetten. Hebben we ook niets te maken met 42 kg of 39 kg. Dan verdien je met 36 kg nog een goede boterham. Het is ook niet enkel de schuld van de slachterijen, maar zij hebben hetzelfde belang als wij, gewoon een fatsoenlijke marge. En niet telkens maar meer om hetzelfde te verdienen. Met een betere verdeling van de marge is het goed boeren met 80.000 kuikens. Maar wanneer het gaat zoals de laatste jaren, heeft het gemiddelde pluimveebedrijf straks 200.000 kuikens. Voor hetzelfde werk en inkomen. Ik heb er liever 80.000 met 18 kuikens per meter.
  En dan hebben we ook nog ruimte om te "verduurzamen".

 • no-profile-image

  Van geven

  Harm, je kunt de slachterijen wel de schuld geven dat ze het vlees meegeven, jij en ik doen precies hetzelfde.

 • no-profile-image

  Harm

  Een bedrijf met 80.000 kuikens kan wanneer de prijs structureel 10 cent per kg levend gewicht hoger is, met 45.000 kuikens hetzelfde jaarsaldo behalen. Dat is ruim 40% minder dieren. Wat denkt u allen wat er gebeurd met de prijs wanneer wij allemaal 25% minder kuikens gaan houden? Wie zal u dat niet adviseren, omdat daarmee markt verloren gaat? De slachterijen en de voerboeren. O ik denk dat er genoeg broederijen zijn die ook niet staan te springen, en u een aantal rondjes de kuikens goedkoper levert.
  Maar denk er gerust over na, anders dan de melkveehouders, kunnen wij vandaag nog besluiten om de opzet te verlagen.

 • no-profile-image

  verlaag het aanbod

  Harm, je geeft zelf de oplossingen. Ze liggen bij de producenten, zij kunnen sturen. Een slachterij die eenmaal volgestouwd zit met vlees, kan weinig meer uitrichten. het heeft dan ook weinig zin om hen te betichten.

 • no-profile-image

  gert

  PROBEER IN NEDERLAND NOG MAAR EENS EEN BOUWVERGUNNING TE KRIJGEN VOOR KIPPENSCHUUR

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  We kunnen beter kiezen voor 39 kg/m2. Betekend ongeveer 13% minder produktie. Dat levert misschien wel die 10 cent extra op. Hoeven we niet bij te bouwen, gaat de emissie zowiso naar beneden, dus minder dure aanpassingen. Geen gedoe met voetzolen en hak- hupeldepup. Het totale voerverbruik loopt terug, dus dat wordt ook goedkoper en een overaanbod aan eerstedag kuikens zorgt ook daar voor een verlaging van de prijs. De sanering gaat dan plaats vinden bij de voerboeren ipv bij de pluimveehouders. Wie is er gebaat bij zoveel mogelijk vleeskuikens? Wie haalt het grootste voordeel uit een overaanbod aan vleeskuikens? De pluimveehouder heeft er alleen maar meer werk mee. Alles en iedereen daaromheen vindt het prima dat de pluimveehouder zoveel mogelijk kuikens opzet. Tot de BANK aan toe, dat betekend nl investeren met hun geld, met het risico bij de pluimveehouder.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Tja.het is maar in welke sector je zit. Er is een enorm overaanbod aan paprika.Wat nu als wij besluiten om minder te gaan produceren.......dat zal niet zoveel uitmaken. Er zijn meer productiegebieden in Europa. B.v Spanje.....Die vullen dolgraag het door ons gegeven gaat je op . Zo gaat dat.Wij doen dat b.v ook maar al te graag als in het buitenland blijkt als daar een gaatje valt. Ik denk wel dat de pluimveeslachterijen niet zo gemakkelijk hun haken vol krijgen met buitenlands product.--- Als ik het met een ding eens ben is wel de stelling dat ik liever wat minder produceer voor wat meer geld dan anders om. Alleen is onze maatschappij zo ingericht dat alleen de laagste prijs meestal geldt.......Zo creëren wij dus de dolgedraaide ratrace van steeds meer voor steeds lagere prijzen. Lees dit artikel!!! Uiteindelijk zullen in dit systeem een paar megabedrijven overschieten. Deze gaan echter ook zomaar over de kop .Zie USA.----Echter de maatschappij zal deze manier steeds minder tolereren.Het is aan de boeren en tuinders om de koers stevig te verzetten. Zie foodlog.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.