Home

Achtergrond 2 reacties

IKB-systeem schiet tekort

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vindt dat de inspecties bij de beide IKB-systemen voor de varkenshouderij van beperkte waarde zijn om de gegevens voor Voedselketeninformatie (VKI) te garanderen.

Dat blijkt uit een intern VWA-rapport over de systemen in relatie met Voedselketeninformatie en Ketenkeuring. De autoriteit wijst op het ontbreken van de registratie van uitval. Ook op het punt van geneesmiddelen en de wachttijden is zij kritisch.

Volgens de VWA controleren de grote slachthuizen de IKB-status en de VKI-formulieren die worden geleverd bij de varkens. Bij één van de beide IKB-systemen wordt onderscheid gemaakt tussen IKB-waardige bedrijven en gecertificeerde bedrijven. Hierdoor ontstaat verwarring en worden soms niet gecertificeerde varkens toch als IKB-waardig erkend.

De VWA mist de voorwaarden voor ketenkeuring in de IKB-regelingen. Zo wordt er nauwelijks gecontroleerd op de ongediertebestrijding en de aanwezigheid van een ongediertebestrijdingsplan, terwijl dit wel een voorwaarde is voor ketenkeuring.

Volgens een woordvoerder heeft de VWA het rapport besproken met de IKB-beheerders en de verschillende sectorpartijen. "Het is aan hen om de systemen zodanig aan te passen dat ze voldoen aan de voorwaarden." Hij kon niet aangeven op welke termijn de systemen verbetert moeten zijn.

Lees ook: IKB-beheerders zeggen kritiek ter harte nemen

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Burke

    Als je te weinig IKB NV inspecteurs op de weg hebt om te controleren kan het zomaar gebeuren dat een bedrijf te laat wordt gecontroleerd en daarmee niet gecertificeerd is, maar wel IKB waardig. Het is dweilen met de kraan open. Het kan dan maar beter 1 IKB zijn wat goed is.

  • no-profile-image

    Evert

    Oohw heeft de VWA weer iets om tegen aan te schoppen? Als de geiten geruimd zijn, is er zeker arbeidstijd over. Snel weer iets bedenken om het gat in de begroting te dichten. VWA je kunt ook te ver gaan, ik huiver voor de gevolgen als op een keer een boer doordraait. De rek is er uit, de grens is berijkt!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.