Home

Achtergrond

'IJsland wil bemiddeling in kwestie Icesave'

IJsland heeft verscheidene landen benaderd als mogelijke bemiddelaar in de kwestie rond het geld dat het land nog schuldig is aan Nederland en Groot-Brittannie. Dat meldde de IJslandse televisie op zondag.

Noorwegen zou daarbij de meest voor de hand liggende kandidaat zijn.

Nederland en Groot-Brittannie schoten eerder het geld voor dat IJsland zou moeten betalen aan de gedupeerde spaarders van de internetspaarbank Icesave. IJsland maakte daarover afspraken met Amsterdam en Londen, maar de IJslandse president weigerde zijn handtekening onder deze wet te zetten. Daarom spreekt de IJslandse bevolking zich nu uit over de kwestie in een referendum op 6 maart.

Een woordvoerder van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde zondag echter dat zijn land niet is benaderd voor een rol als bemiddelaar.

Als de IJslanders de wet in het referendum verwerpen, zou de IJslandse regering mogelijk opnieuw over de regeling moeten gaan praten met Nederland en Groot-Brittannie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.