Home

Achtergrond 1 reactie

IJsbrekers op IJsselmeer

IJsbrekers varen over het IJsselmeer. De route is een belangrijke aanvoerroute voor onder meer mengvoerbedrijven in Friesland.

Sommige voerbedrijven melden wat problemen met de grondstofaanvoer als gevolg van de ijsvorming. De Heus meldt dat er knelpunten dreigen te ontstaan bij vestigingen in Veghel en Sneek. Hendrix Voeders meldt kleine problemen in Helmond. Forfarmers, dat zijn vestigingen aan het Twentekanaal heeft liggen, meldt dat deze vaarroute nog volledig open is. Bij Agrifirm en Cehave Landbouwbelang was geen reactie te krijgen. Rijkswaterstaat kondigde vrijdag aan het eind van de middag overigens een scheepvaartverbod af voor het IJssel- en Markermeer. Hierdoor is er geen scheepvaart meer toegestaan op de route Amsterdam-Lemmer. Foto ANP

Sneeuw kan veel doen met een veld vol maisstoppels. Deze akker in de Gelderse gemeente Buren kon voor de winter niet meer worden geploegd en ingezaaid met een groenbemester. Zonder sneeuwlaag zorgden de stoppels voor een troosteloos gezicht, maar een lichte sneeuwlaag maakt een fraai lijnenspel zichtbaar. Valt de komende dagen meer sneeuw, dan wordt het beeld egaal wit. Foto William Hoogteyling

Zout uit het Friese Barradeel kwam vandaag via buizen aan in een opslagloods van Frisia Zout in Harlingen. LTO Noord begrijpt dat er extra strooizout nodig is vanwege het winterse weer, maar baalt er wel van dat het uit Friesland moet komen. Friese boeren krijgen daardoor te maken met extra bodemdaling en verzilting. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft toestemming gegeven om maximaal 100.000 ton zout uit de Friese bodem te halen. ”Leuk vinden we het natuurlijk niet”, zegt Siemen Cnossen, voorzitter van de LTO-afdeling Franekeradeel-Harlingen. ”Maar we kunnen er weinig tegenin brengen. In de vergunning zit ruimte om extra zout te winnen. Door deze nieuwe winning zal de bodem ongeveer 5 milimeter dalen, terwijl dat volgens de vergunning 35 mm mag zijn.” Foto ANP

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gertjan

    Meer van deze foto's (film) !.

Of registreer je om te kunnen reageren.