Home

Achtergrond

IGC voorspelt opnieuw grote tarweoogst

De tarweproductie in de wereld komt volgend graanseizoen 2010/2011 uit op 653 miljoen ton.

Als deze voorspelling van het International Grains Council (IGC) uitkomt dan is dat de twee na grootste tarweproductie ooit.

Volgens het internationale marktanalysebureau IGC is dit graanseizoen 2009/2010 naar schatting 674 miljoen ton tarwe geoogst. In 2008/2009 is een recordhoeveelheid van 686 miljoen ton tarwe in de wereld geoogst.

Het IGC baseert de eerste voorspelling voor het volgende graanseizoen op de ingezaaide hoeveelheid wintertarwe op het Noordelijk Halfrond. "Wij verwachten dat wereldwijd het areaal uitkomt op 221 miljoen hectare. Dat is 1 procent minder dan in 2009. In Europa is meer tarwe gezaaid ten koste van gerst."

De weersomstandigheden op het Noordelijk Halfrond waren voor de wintertarwe over het algemeen goed, stelt het IGC. "Uitgaande van de jaarlijkse productiestijging per hectare komen we op een totale tarweproductie van 653 miljoen ton in seizoen 2010/2011. Dat is 21 miljoen ton minder dan de 674 miljoen ton die dit seizoen is geoogst. Maar het is de twee na grootste tarweoogst ooit."

Het IGC gaat daarbij uit van gemiddelde weersomstandigheden in de wereld. Als de voorspelling uitkomt kan dat opnieuw een druk op de tarweprijzen veroorzaken. Het verbruik van tarwe schat het IGC dit seizoen op 642 miljoen ton. De tarwevoorraad op de wereld zal op 1 juli 2010 uitkomen op 197 ton. Dat is 32 miljoen ton meer dan op 1 juli 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.