Home

Achtergrond 7 reacties

Homeopathie helpt bij diarree biggen

Homeopathische middelen kunnen problemen met diarree bij pasgeboren biggen voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen Universiteit.

De onderzoekers onderzochten de mogelijkheden voor homeopathie als alternatief voor antibiotica. Op een gangbaar bedrijf zijn 52 zeugen in de laatste maand van de dracht twee maal per week behandeld met het homeopathische middel Coli 30K of een placebo.

De biggen uit zeugen die met Coli 30K behandeld werden bleken significant minder diarree te hebben dan biggen uit de placebogroep. Daarnaast was de diarree minder ernstig, van kortere duur en waren er minder onderlinge besmettingen. Het middel werkte het beste bij de biggen van eersteworpszeugen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Johannes T.Lumeij, uhmmm, hoofddocent? Faculteit? Woordjes?
  U bent een persoon die, toen iedere wetenschapper dacht en zei dat de Aarde plat was, zei schande dat iemand zegt dat de Aarde rond is. Huilend van angst, en leunend op waardeloze titels en schijn ego is het te moeilijk voor U om helder te zien of te kijken?
  Wetenschap is goed en nodig, maar vaak zo blind als een paard van eigen gelijk, en daar schaar ik U ook maar onder. Heeft de wetenschap de zwarte gaten al bewezen? Als het zover is kom dan maar terug bij mij, ga nu maar eerst terug naar je kleuterschool, pffffff

 • no-profile-image

  lumeij

  correctei: homeopathischie moet zijn homeopathie

 • no-profile-image

  l.ellinger

  Het is geen schande dat de Universiteit Wageningen onderzoek doet naar homeopathie. Het getuigt van wetenschappelijke openheid, en dat is de enige manier om verder te komen. Dit onderzoek naar de preventie van biggen diarree geeft een significantie van 1/100 % (p=0,0001). Dit betekent dat je een kans van 1 op de 10.000 hebt dat deze uitkomst op toeval berust. Wat wel een schande is, is dat leden van de vereniging tegen de kwakzalverij steeds weer proberen om goed onderzoek naar alternatieven tegen te houden. Klaarblijkelijk zijn ze niet geinteresseerd in de waarheid, maar willen ze ten koste van alles "bewijzen" dat hun opvatting over de wereld de enige juiste is. En dat is jammer, want er zijn vele mogelijkheden tot genezing, het aangehaalde onderzoek is hier een prachtig voorbeeld van.

 • no-profile-image

  R.Weistra

  Hardnekkig blijft men het fabeltje verspreiden dat homeopathie niet bewezen is.

  1. De VERKLARING is er (nog) niet. Maar veel laboratoriumonderzoek van de laatste decennia geeft aanwijzingen in welke richting moet worden gezocht. Sterke verdunningen hebben effect in laboratoriumonderzoek.
  2. Het BEWIJS is al lang geleverd. In diverse meta-analyses. Onderzoek dat voldoet aan de hoogste wetenschappelijke standaarden.

  Zie deze website, Overduidelijk en herhaald bewijs voor de homeopathie:
  <>

 • no-profile-image

  Johannes T. Lumeij

  Het is een schande dat Wageningen Universiteit zich bezig houdt met onderzoek naar homeopathischie. Het is een verkwisitng van publieke middelen. Er zijn al miljoenen besteed aan onderzoek naar homeopathie. Naast het feit dat homeopathische middelen in de gebruikte verdunningen niet effectief kunnen zijn is de eindconclusie van al deze onderzoeken dat er inderdaad ook geen effectiviteit kan worden aangetoond. Het is een misbruik van de statistiek om onderzoek te doen naar niet waarschijnlijke behandelmethoden. Bij een gebruikelijke P-waarde van 0.05 zal per definitie een op de 20 onderzoeken ten gunste van de homeopathie uitpakken. Af en toe komt er een onderzoeksuitslag die de effectiviteit van homeopathische middelen lijkt te ondersteunen. Deze resultaten zijn meestal terug te voeren op een verkeerde proefopzet en soms op toeval.

  J.T. Lumeij
  Universitair Hoofddocent
  Faculteit Diergeneeskunde

 • no-profile-image

  j.t.lumeij

  homeoptahischie moet zijn homeoptahie

 • no-profile-image

  j. andriesse

  Het is toch onbegrijpelijk dat Lumeij, hoofdocent met een vorstelijk salaris, en vorstelijk gesubsidieerde reguliere onderzoeken doet, een onderzoek dat volledig voldoet aan een valide opzet, afdoet met: het kan niet want het is niet bewezen. Angst?
  Bent u een wetenschapper die opzoek is naar nieuwe methoden?
  Ga dan de test opnieuw doen met 1000 varkens en daar uw gelijk halen!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.