Home

Achtergrond

Hirsch Ballin: bodyscanners bij EU-vluchten

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil de bodyscanners ook gaan inzetten op vluchten binnen de Europese Unie.

Hij wil hiermee gelijk oplopen met een EU-voorstel over invoering in heel Europa. Alleen handmatig fouilleren van alle passagiers kan voor hem desnoods een alternatief zijn.

Bovendien moeten de EU-landen voor de vlucht gegevens over de passagiers doorgeven, om te voorkomen dat terreurverdachten aan boord stappen. Het gaat om gegevens over creditcards, naam en adres: vrijwel hetzelfde als wat de Verenigde Staten nu eisen over passagiers die naar het Amerikaans luchtruim reizen.

"Het gaat mij erom de veiligheid in de burgerluchtvaart te vergroten'', zei de minister vandaag tijdens informeel EU-beraad met zijn collega's van andere EU-landen en de VS in het Spaanse Toledo. Hij benadrukte dat de schermen van bodyscanners geen naaktbeelden tonen, maar een grafische vormgeving van een poppetje. Die geeft met een kleurtje aan waar eventueel explosieven of andere materialen onder de kleren verborgen zijn.

Volgens Hirsch Ballin heeft de mislukte aanslag op een vlucht van Amsterdam naar Detroit tijdens Kerstmis de noodzaak van de verscherpte controle aangetoond.

De Britse en Franse ministers toonden zich eveneens grote voorstander van het doorsturen van passagiersgegevens. Het zogeheten PNR-systeem met de Verenigde Staten was lange tijd zeer omstreden in het Europees Parlement, waar vooral D66-Europarlementslid Sophie in 't Veld pleitte voor meer privacybescherming.

De ministers van Justitie riepen donderdag het Europees Parlement op om voortvarend mee te werken met de voorstellen voor een veiliger luchtvaart.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.