Home

Achtergrond

Herstel in afzet producten met hoge omloopsnelheid

De beurs in de VS werd afgelopen week gedicteerd door politieke strubbelingen.

De Amerikaanse president Barack Obama maakte bekend banken onder veel strenger toezicht te willen zetten, met wantrouwige investeerders tot gevolg. Van de 25 bedrijven in de AGD-Index verloren 21 concerns op weekbasis aan beurswaarde. Voor de komende dagen lijken de vooruitzichten op de beurs voor agriconcerns redelijk. Obama heeft belastingverlaging aangekondigd. Bovendien blijkt uit kwartaalcijfers van onder meer Proctor & Gamble dat consumptie van producten met hoge omloopsnelheid weer voorzichtig opkrabbelt.

Südzucker behoorde net als voorgaande weken tot de winnaars. De Duitse suikerproducent profiteert op de beurs van de goede vooruitzichten voor de suikersector. Hoewel de consumptie meer dan 5 procent daalde, steeg de prijs vorig jaar naar het hoogste niveau in 28 jaar. Op dit moment is de suikerprijs op de wereldmarkt vrij stabiel maar speculanten verwachten dat Südzucker kan profiteren van een door de Europese Commissie fors verhoogd exportquotum.

Het aandeel Kellogg lijkt eveneens in de lift te zitten. Zakenbank Merrill Lynch heeft haar advies verhoogd. Analisten zien Kellogg profiteren van een trend: Amerikanen eten door de crisis vaker hun ontbijt thuis. Het bedrijf zelf verwacht dat de winst dit jaar 4 tot 6 procent stijgt.

Caterpillar, een grote producent van bouwmachines, maakte bekend dat de winst het laatste kwartaal met 65 procent gedaald is. Het nieuws stuurde woensdag de koersen van John Deere, Agco en Case New Holland zo’n 2 procent naar beneden.

Het aandeel Bunge verloor 9 procent. Investeerders lijken de verkoop van kunstmestactiviteiten in Brazilië niet onverdeeld als positief te ervaren. Het agriconcern kan met het geld de schuldenlast terugbrengen, maar tegelijk zijn de perspectieven voor de kunstmestsector erg goed.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.