Home

Achtergrond 2 reacties

Herinneringscentrum zoekt namenlezers

Herinneringscentrum Kamp Westerbork zoekt nog 150 vrijwilligers voor het in de bus achter elkaar oplezen van namen van Nederlandse slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Auschwitz omkwamen.

Dat maakte het centrum vandaag bekend.

Vanaf 24 januari 00.00 uur tot 27 januari 14.00 uur worden de namen op het voormalig kampterrein voorgelezen. Op 23 januari begint het lezen echter al om 18.30 uur in Middelburg, Amsterdam, Alkmaar, Rotterdam en Maastricht. Van daaruit vertrekken die avond bussen richting Westerbork. In totaal gaat hem 102.000 namen.

"We zoeken mensen die tijdens de busreizen tien minuten lang namen willen oplezen'', aldus directeur Dirk Mulder. "Iedereen kan zich aanmelden: van individuen tot sportteams. Veel mensen vinden het lezen een eer'', aldus Mulder.

"De gedachte achter de bussen is symbolisch: in de oorlog werden ook overal uit Nederland mensen weggehaald.'' De namen worden gelezen in het kader van Holocaust Memorial Day op 27 januari. Op die dag is het 65 jaar geleden dat Auschwitz, een concentratie- en vernietigingskamp van nazi-Duitsland, werd bevrijd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marianne Lange

  Kunt u mij meer informatie geven?
  Zoals: de bussen rijden naar Westerbork, maar rijden ze die 23e weer terug? Of blijven de sprekers daar in het kader van de herdenking?
  Stappen de sprekers op aan het begin?

 • no-profile-image

  Joke Slager-van de Beukel

  Hoeveel tijd neemt dit in beslag op deze avond,als ik in Amsterdam op zou stappen en wat is het eindpunt van de rit?

Of registreer je om te kunnen reageren.