Home

Achtergrond 4 reacties

Hard fruit zacht geprijsd

Appels en peren zijn deze dagen in de supermarkten aantrekkelijker geprijsd dan een jaar eerder.

Een goede oogst in Europa heeft geleid tot grotere voorraden, vooral van peren. Tot teleurstelling van de fruittelers heeft dat lagere prijzen voor hun "hard fruit'' tot gevolg.

Uit cijfers van het Productschap Tuinbouw blijkt dat een kilo Elstar-appels nu in de supermarkten gemiddeld een kwartje goedkoper is en een kilo Conference-peren zelfs drie kwartjes. Vier supermarktketens deden deze week handperen in de aanbieding.

De lange vorstperiode van dit jaar heeft slechts weinig gevolgen voor de groente in de supermarkt. Er was wel verlies aan productie of vermindering van kwaliteit van groente, maar de inkopers van supermarkten konden daarop inspelen door uit te wijken naar het buitenland, bijvoorbeeld door de boerenkool uit Spanje te halen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ....

  Het is een schande dat eerlijk geteelde appels door de supers uit handen van de fruittelers worden gegrist, waarna ze mooi weer gaan spelen met lagere prijzen. Feitelijk worden deze gesubsidieerd door de telers. Jammer dat de kwalijke rol van de supers met al hun macht en de ellende die dit veroorzaakt nooit eens breed wordt uitgemeten in de media.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Er wordt ook te veel geproduceerd. En vergeet vooral niet de globalisering.Hierin de supermarkt liggen heerlijke appels uit Nieuw Zeeland. Nu schakelt men hier massaal over op conference peren. Over een jaar of drie zullen hier de gevolgen ook duidelijk van worden. Het is een heel lastig probleem. Voorlopig zie geen oplossing....foodlog misschien...?

 • no-profile-image

  ....

  Tsja, wat is te veel? We laten ons lekker met een kluitje in het riet sturen met die opmerking. Laatst dat programma met die spruitenteler gezien? Steeds hetzelfde verhaal waarmee de inkoopmacht schermt. Letterlijk, de inkoopmacht, deze vertellen wat er aan de hand is en iedereen gaat mee in het verhaal, ze pikken vervolgens hun producten bij de boer voor 2x niks op, nemen dezelfde marge als in een duur jaar en wij zijn het kind van de rekening. Het zou toch moeten kunnen om een minimumprijs per kwaliteit in te voeren, eventueel ook een maximumprijs? Of moeten we door marktgrillen op den duur allemaal op de fles? Dit zou toch nooit de bedoeling moeten zijn, maar het gebeurt wel. Het is een wat romantische gedachte, maar welke werknemersgroep zou zulke toestanden pikken? Er is zoveel leed aan de keukentafel, moet dit dan gewoon blijven doorgaan onder het mom 'er is gewoon teveel' ? 5% meer produceren dan de rijke marktvraag betekent flutprijzen, 5% minder superprijzen. Ondertussen wordt 95% te goedkoop of veel te duur gekocht, afhankelijk van de productie. Ik ben niet zozeer voor bundeling of marktversterking aan productiezijde, veeleer voor verplichte versnippering van de inkoopkant. Nma, zie dan toch wat er aan de hand is! De consument betaalt gewoon de prijs die de supers bepalen! De marges op onze producten zijn van alle gevoerde producten de hoogste, anders zou je er natuurlijk ook niet over struikelen als je de winkel binnenkomt. Er is totaal geen inzicht meer in prijsvorming en we worden misleid met wat statistiekjes en verhaaltjes over de markt, waarmee duidelijk wordt gemaakt dat we maar weer een jaartje de samenleving moeten sponseren.

 • no-profile-image

  g

  @Dit gebeurt met veel land- en tuinbouwproducten,boeren en tuinders hebben geen marktmacht meer,die is door de NMA weggenomen en bij de inkopers
  neergelegd

Of registreer je om te kunnen reageren.