Home

Achtergrond 1 reactie

Hamer: kabinet had kunnen vallen

Het kabinet had kunnen vallen als premier Jan Peter Balkenende niet met een nieuwe verklaring was gekomen over het rapport van de commissie-Davids. Dat zei PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zaterdag in het Radio 2-programma Spijkers met koppen.

`We zouden niet overstag zijn gegaan'', zei Hamer. Ze zei niet uit te sluiten dat dan naast de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, die veel partijen zaterdag starten, er ook meteen campagne voor een nieuwe Tweede Kamer gevoerd zou worden.

Ze zei dinsdag samen met partijleider Wouter Bos te hebben geconstateerd dat het erop leek dat het rapport-Davids terzijde werd geschoven. ``Dat konden we niet laten bestaan.'' Bos zei in het Kamerdebat dat volgde op de nieuwe verklaring dat ook hij dit beeld moeilijk te verteren vond.

Balkenende zei vrijdag verbaasd te zijn over Hamers opmerkingen dat hij in zijn eerste reactie op het Irak-rapport te veel op eigen gezag had gesproken, terwijl hij zijn verklaring had afgestemd met onder anderen PvdA-vicepremier Wouter Bos. Hamer bestempelde het commentaar van de premier op haar beurt als de ''pruttelfase'' waarmee huiselijke ruzies doorgaans afgesloten worden.

CDA en PvdA in de Eerste Kamer vinden dat politiek Den Haag overhaast heeft gereageerd op het rapport-Davids. ´´Iedereen vergat zijn knopen te tellen'', zei Eerste Kamerlid voor het CDA Hans Hillen zaterdag in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed. Hij vindt de reactie van het kabinet te inhoudelijk. PvdA-fractievoorzitter Han Noten snapt dat er een snelle reactie kwam, maar is er niet blij mee. Hij noemde de eerste verklaring van Balkenende ``te slim''. De tekst was nogal juridisch, waardoor de boodschap niet overkwam. Volgens Noten staat de regering nog voor veel grotere uitdagingen, zoals de miljardenbezuinigingen. Het kabinet ziet hij als mislukt als het daar niet uit komt.

Noten stelde dat zijn fractie nog steeds antwoord wil op de vele vragen die zijn gesteld over het besluit de inval in Irak politiek te steunen. Hij zei dat de PvdA-senatoren hun eigen koers binnen de partij zullen blijven varen. Zo hekelde Noten de oproep van Tweede Kamerlid Martijn van Dam om voormalig minister van Defensie Henk Kamp te ondervragen over de Irakkwestie. De senator vindt dat eerst het rapport van Davids beter bestudeerd moet worden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Aangeschoten wild

Of registreer je om te kunnen reageren.