Home

Achtergrond 2 reacties

Halvering tarwe dreigt in Argentinië vanwege beleid

Het Argentijnse tarwe-areaal kan volgend jaar halveren door het weinig stimulerende overheidsbeleid.

Dat meldt Freek Vossenaar, de Nederlandse landbouwraad in Argentinië, op basis van een rapport van de Graanbeurs van Rosario. "Dit seizoen was het areaal met 3,1 miljoen hectare al het kleinste van de afgelopen 110 jaar."

De prijsvorming van tarwe is ontspoord doordat de regering geen exportvergunningen afgeeft.Er is echter volgens Vossenaar ook een lichtpuntje: het strategisch vertrouwen dat het Franse zaadbedrijf Limagrain uitsprak in het land door een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met het zaadbedrijf Don Mario.

Vossenaar: "Volgens de Fransen heeft de ontwikkeling van tarwerassen via genetische verandering in Argentinië toekomst."Er zijn uitwisselingen van materiaal mogelijk om ziekte- en droogteresistentie te verkrijgen met optimale stikstofbenutting. "Het gaat tenminste nog vijf jaar duren, maar het komt onafwendbaar, transgene tarwe", zegt Limagrain-topman Alain Perrin. De wereldmarkt voor tarwe gaat die omschakeling maken.”

In de tussentijd zijn met conventionele methoden rassen te ontwikkelen die volgens Perrin de Argentijnse oogst per hectare kunnen verhogen met 1.500 tot 2.000 kilo. Het gemiddelde in het seizoen 2009/2010 komt uit op 2.700 kilo per hectare.

Monsanto is overigens in 2004 opgehouden met pogingen transgene tarwe te ontwikkelen, maar is vorig jaar opnieuw een onderzoek begonnen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Gert zie het eens van onze kant. Argentinie exporteert minder hebben we hier kans op een betere prijs of anders gezegd hadden we hun tarwe berg ook nog op de markt was de prijs nog rampzaliger.
  Monsanto is onder druk van de administration in Amerika gestopt met transgene tarwe omdat ze geen teelt vergunning zouden krijgen.

 • no-profile-image

  gert

  Feodaal regime gesteund door grootgrondbezitters,hoge pachtprijzen en en forse exportbelastingen op graan en vlees maken de landbouw kapot

Of registreer je om te kunnen reageren.