Home

Achtergrond

Hakkelende EU-commissaris is YouTube-hit

Een video waarin de nieuwe Duitse EU-commissaris erbarmelijk slecht Engels spreekt, is een enorme hit op YouTube.

De video van zijn stuntelige toespraak is tot en met donderdag al ruim 1,3 miljoen keer aangeklikt. Te zien is hoe Günther Oettinger (56) hakkelend het Engelse woord 'does' uitspreekt als het woord 'douche' in plaats van 'das'. Van grote delen van de toespraak blijft de betekenis totaal onduidelijk voor de toehoorders van de New Yorkse Columbia universiteit.

Zelf noemt Oettinger in een cv zijn kennis van het Engels 'goed'. Hij reageert gelaten op de heisa over zijn talenkennis. "Ik heb daarmee geen probleem. Men moet maar doen wat men wil'', zei de aftredende premier van deelstaat Baden-Württemberg woensdag. Hij zei wel dat hij in Brussel wat meer vaktermen wil leren.

In vergaderingen van de EU-commissarissen kan Oettinger Duits spreken via tolken, maar bij andere vergaderingen is Engels meestal wel de voertaal.

In Brussel is nog geen kritiek op zijn optreden. "Zo'n man leert snel'', nuanceert VVD-Europarlementslid Toine Manders. "Hij neemt vast een stoomcursus en over een half jaar merk je er niets meer van.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.