Home

Achtergrond 4 reacties

Grote zorgen milieuclub bij extra zoutwinning

"De extra zoutwinning in Friesland kan grote gevolgen hebben voor het milieu en voor de waterhuishouding.''

De beslissing van economieminister Maria van der Hoeven om maximaal 100.000 ton extra zout uit de Friese bodem te halen, baart voorzitter Pieter de Haan van de Friese Milieu Federatie grote zorgen.

De Haan noemt de beslissing van Van der Hoeven een typisch voorbeeld van kortetermijndenken. "Zijn de Nederlandse wegen dit nu echt waard? Door extra zoutwinning kan bodemdaling optreden. Dat heeft langdurige consequenties. En dat terwijl we ook gewoon een paar dagen wat voorzichtiger zouden kunnen autorijden.''

Het bedrijf Frisia Zout wint het zout in de Friese gemeente Franekeradeel. Van der Hoeven liet weten dat de bodem door de extra zoutwinning maximaal 5 millimeter kan dalen.

"Wij gaan zo snel mogelijk uitzoeken of dit zomaar kan'', zei De Haan. "Er zijn immers goede afspraken gemaakt met de provincie over de maximale hoeveelheid zoutwinning. Die kan niet zomaar overschreden worden.''

Van der Hoeven maakte donderdag echter bekend dat de Friese overheden over haar beslissing heeft geïnformeerd. Omdat de bodem daalt, is de minister "niet scheutig'' met het toestaan van zoutwinning. "Maar nood breekt wet.'' Behalve het veiligheidsbelang speelt ook het economisch belang een rol bij het verlenen van de toestemming, lichtte een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken toe.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk vinke

  zou u mij per omgaande mij willen bellen onder telefoonnummer 00375296302684

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Misschien ligt de zoutwinning wel vlak bij een natura 2000 gebied. Onder die noemer is in Nederland alles verboden

 • no-profile-image

  jpk

  rupsje nooit genoeg
  laat zich weer horen

 • no-profile-image

  dirk

  Waarom niet uit ons eigen Bonaire een schip zout laten komen?Daar is een jaarwinning dat genoeg is voor 20 jaar sneeuw en ijsbestrijding!Och ook dat is alweer door Akzo aan Cargill verkocht enkele jaren geleden!Trouwens zonder risico op bodemdaling daar want er is oppervlaktewinning dmv verdamping.

Of registreer je om te kunnen reageren.