Home

Achtergrond

'Grote rol verzoening bij dodenherdenking'

De gedachte aan verzoening moet een grote rol spelen bij de beantwoording van de vraag of de Duitse ambassadeur dit jaar aanwezig kan zijn bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Dat viel maandag op te maken uit de rede die de voorzitter van de Eerste Kamer, René van der Linden, hield tijdens de nieuwjaarsontvangst van koningin Beatrix in Amsterdam. Van der Linden sprak hier namens de Eerste en Tweede Kamer.

"Verzoening schept een kostbare band, zeker met landen en volkeren die zich deze verzoening meer dan waardig hebben getoond. Moet niet tegen deze achtergrond de vraag worden beantwoord of de Duitse ambassadeur op 4 mei welkom is op de Dam?'', vroeg hij zich af. Hij stelde dat in deze eeuw het accent op verbondenheid moet liggen.

Van der Linden pleitte verder voor een herstel van normbesef en zelfreinigend vermogen: "Op elk niveau - van de bestuurstafels tot op de werkvloer, in het bedrijfsleven, de publieke sector en in de media - zullen wij aan integriteit inhoud moeten geven, om te beginnen door het stellen van het goede voorbeeld.''

Hij signaleert een gebrek aan respect, onverdraagzaamheid en toenemende onzekerheid in de samenleving, die hij toeschrijft aan vooroordelen en onwetendheid. "De wereld is kleiner geworden, en toch weten wij vaak zo weinig van elkaar. Investeren in de interculturele- en interreligieuze dialoog is in de komende jaren dan ook van essentieel belang.''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.