Home

Achtergrond

Groot melkveebedrijf in Alblasserwaard

Middenin de Alblasserwaard staat een groot melkveebedrijf van ruim 70 hectare, een ligboxenstal voor 160 melkkoeien en twee woningen.

De boerderij wordt verkocht omdat de grond op meerdere locaties ligt en de ondernemer meer kansen ziet voor grootschalige melkveehouderij in Noord-Nederland. De boerderij heeft de toepasselijke naam "Panta Rhei", dat betekent alles is in beweging. Dat klopt, de melkveehouder heeft niet stilgezeten en het bedrijf regelmatig uitgebreid. De oorspronkelijke boerderij, woonhuis, voormalige Hollandse stal en schuur zijn gebouwd in 1960. Later (1980) is een jongveestal gebouwd in combinatie met een ligboxenstal. Weer later (2002) is er een nieuwe ligboxenstal naast gebouwd en tegelijk is de eerst gebouwde ligboxenstal volledig gerenoveerd.

De volledige stalruimte biedt nu plaats aan zo’n 160 stuks grootvee en 60 stuks jongvee. De stallen zijn ruim en licht en gedeeltelijk voorzien van windbreekgaas. De verhoogde ligboxen hebben koematrassen en zijn geschikt voor grote koeien. Onder de stal is een mestopslag van totaal 2.300 kubieke meter. Tussen de ligboxenstal en de jongveestal is een grote wachtruimte voor 120 melkkoeien. Een automatisch opdrijfhek zorgt ervoor dat de koeien in de melkstal in lopen. Daar worden de koeien gemolken in een Westfalia 60-graden visgraat melkstal (2x8). De melkstal heeft een koeherkenningssysteem en melkmeting. De melk gaat in een tank van 16.000 liter en is twee jaar oud.

De koeien op dit melkveebedrijf krijgen tarwegistconcentraat. Hiervoor zijn twee opslagtanks aanwezig. Daarnaast zijn er twee bulksilo’s van 16 en 18 ton voor krachtvoer. De vloer onder de tanks voor tarwegistconcentraat en de bulksilo’s is geheid. Het bedrijf heeft veel opslagcapaciteit voor ruwvoer. Hiervoor zijn twee (onderheide) sleufsilo’s van 40 meter lang, 9 meter breed en wanden van 2,5 meter hoog beschikbaar. Daarnaast zijn er nog drie sleufsilo’s voor de opslag van diverse voersoorten en silo’s voor opslag van vaste mest.

In 1994 is een openfrontloods gebouwd van circa 24 bij 11 meter. De wanden en het dak bestaan uit damwandprofielplaten. Verder is er nog een houten schuur (1972) van circa 37 bij 12 meter. Deze schuur en de loods worden gebruikt als werktuigenberging.
Bijzonder aan dit bedrijf is dat er twee woningen bijhoren.

Het bedrijf is in totaal 71.07 hectare. De grondsoort is divers omdat de grond op verschillende plaatsen ligt. De huiskavel is circa 25 hectare, waarvan ongeveer 1 hectare erf en ondergrond. Het bedrijf kan indien gewenst ook met minder grond worden gekocht en de veldkavels zijn eventueel ook los te koop. "De boerderij is vooral geschikt voor een ondernemer die melk produceren belangrijker vindt dan een grote oppervlakte grond", zegt Doelman.

De boerderij staat niet ver van Giessenburg. De verkoop van het melkveebedrijf vindt plaats onder voorbehoud dat verkoper binnen een nader overeen te komen periode een vervangende boerderij in Nederland terug kan kopen en dat de gehele boerderij wordt verkocht.

Meer informatie: De Koning & Witzier, Niek Doelman, 0348 - 50 22 24 of 06 – 53 64 1001, www.koningwitzier.nl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.