Home

Achtergrond 177 x bekeken

Groen licht voor Europese Commissie verwacht

Het Europees Parlement geeft op 9 februari vrijwel zeker het groene licht voor de nieuwe Europese Commissie.

Parlementscommissies hebben positief geadviseerd over alle beoogde eurocommissarissen, met uitzondering van de Bulgaarse Kristalina Georgieva, met wie op 3 februari nog een hoorzitting moet plaatsvinden. Georgieva vervangt haar landgenote Rumiana Jeleva, die zich dinsdag terugtrok na zware kritiek uit het Europarlement.

Ingewijden zeiden vrijdag na een overleg van fractievoorzitters geen pogingen tot portefeuillewisselingen meer te verwachten. Er gaan nog geruchten dat Georgieva, die de post Humanitaire Hulp krijgt, zou willen ruilen met de Fin Olli Rehn, de beoogde eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken. Maar een goed ingevoerde bron noemt het ,,zeer onwaarschijnlijk dat iemand nog zal proberen de boel overhoop te halen''.

De verhoudingen in het Europarlement kwamen deze week onder druk te staan door het vertrek van Jeleva. De christendemocratische EVP, tot welke partij de Bulgaarse behoort, reageerde woedend en beschuldigde de andere fracties van politieke spelletjes. De EVP kreeg daarop het verwijt dat ze uit zou zijn op een portefeuilleruil voor de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes. Uiteindelijk bleek slechts een kleine minderheid binnen de christendemocratische fractie Kroes te willen laten switchen.

De herbenoeming van Kroes, die als eurocommissaris voor Digitale Agenda verantwoordelijk wordt voor het internetbeleid, ging overigens niet van een leien dakje. De VVD-politica, die de afgelopen vijf jaar een goede reputatie verwierf als eurocommissaris voor Concurrentie, wist vorige week tijdens haar hoorzitting met het Europarlement niet te overtuigen. Deze week moest ze achter gesloten deuren opnieuw met Europarlementariërs praten. Deze keer maakte ze wel een goede indruk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.