Home

Achtergrond 493 x bekeken

Grace Mugabe kaasmeisje Zimbabwe

Grace Mugabe gaat haar eigen kaas maken, nu levensmiddelengigant Nestlé de melk van haar boerderij niet meer wil afnemen.

De ’first lady’ van Zimbabwe heeft besloten de melk dan maar zelf te verwerken tot kaas, yoghurt en langhoudbare melk. De Britse krant The Zimbabwean berichtte donderdag dat de voorbereidingen voor de versnelde bouw van een miljoenen kostende zuivelfabriek op het Gushungo-melkveebedrijf al zijn begonnen. De zuivelproducten zijn in eerste instantie bedoeld voor de Zimbabwaanse markt. Maar zodra de westerse sancties tegen Zimbabwe zijn opgeheven, moet de zuivel van de Mugabes ook hun weg vinden naar de lucratieve Europese markten.

Volgens een anonieme topman uit de regeringspartij Zanu-PF is het kaasavontuur van mevrouw Mugabe overigens vooral een noodsprong. ”Ze raakt de melk op de reguliere markt gewoon niet meer kwijt. Kopers die melk komen halen, klagen over de kwaliteit. Er zou heel veel water bij zitten.”

Nestlé is in oktober onder grote publieke druk gestopt met de afname van de Mugabe-melk. Om van het waterige goedje af te komen, krijgen de medewerkers van de melkveehouderij nu dagelijks twee liter melk mee naar huis, weet de bron binnen Zanu-PF.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.