Home

Achtergrond

"Graankartel Zwarte Zee-landen onwaarschijnlijk"

Een plan van Rusland om Oekraïne en Kazachstan aan zich te binden in een immens graankartel lijkt onhaalbaar.

Dat zeggen bronnen binnen het ministerie van landbouw. Ze zien eerder samenwerking op het terrein van infrastructuur.

Volgens de bronnen zou de macht van het kartel hoe dan ook onvergelijkbaar zijn met de macht van Opec, een vaak fel bekritiseerd kartel van 12 olie-exporterende landen. Waar aardolie uitwisselbaar is, verschillen de typen graan die Rusland, Oekraïne en Kazachstan produceren aanzienlijk.

Dat vormt ook een probleem wanneer de landen een verdeelsleutel willen: wie exporteert het meest hoogwaardige graan? De geraadpleegde bronnen zien meer in verregaande samenwerking op het gebied van infrastructuur, certificeringsprogramma’s of het komen tot één gezamenlijk graannotering.

De Russische minister van landbouw, Jelena Skrynnik, probeerde op het World Economic Forum reeds angst weg te nemen door te stellen dat een kartel nog ver weg is. Voorlopig wil Rusland vooral samen werken aan wegen en havenfaciliteiten.

De betrokken landen wil graag meer leveren aan de opkomende markten in Azië en zouden gezamenlijk een nieuwe diepzeehaven in het Oosten van Rusland kunnen financieren, evenals verbeterde spoorverbindingen.

Veel hangt af van de uitkomst van de presidentiële verkiezing op 7 februari, waarin de pro-EU kandidaat Julia Timosjenko het opneemt tegen de pro-Moskou kandidaat Viktor Janoekovitsj. Wanneer de pro-Rusland kandidaat wint neemt de kans op een kartel toe.

Lees ook: Oekraïne wil graankartel doorzetten

Of registreer je om te kunnen reageren.