Home

Achtergrond 3 reacties

'Graan duurder als olieprijs verder stijgt'

Als de olieprijs verder stijgt naar 100 dollar per vat, kan de graanprijs weer uitkomen boven de 200 euro per ton.

Maar het is niet waarschijnlijk dat dat snel gebeurt, schrijft marktanalist Herbert Funk van de landbouwkamer in Hannover in het tijdschrift Agrifuture van de Duitse landbouworganisatie DLG.

Volgens Funk was de energie uit olie lange tijd goedkoper dan energie die is gewonnen uit graan, bijvoorbeeld in de vorm van ethanol. "Biomassa moet worden vermalen, gemengd of gefermenteerd. Dat is duurder dan het simpelweg raffineren van aardolie."

Maar de situatie is veranderd, schrijft Funk. "Tussen 1970 en 2005 was energie uit tarwe dubbel zo duur als energie uit minerale olie. Maar in augustus was tarwe-energie 7 procent goedkoper."

Toch zal een verdere stijging van de olieprijs niet snel leiden tot een hogere graanprijs. Funk schrijft dat toe aan de terughoudendheid van ethanolproducenten. "Bij hogere graanprijzen kopen ze alleen graan voor de ethanol die ze kunnen verkopen. De producenten vergroten de productiecapaciteit alleen als ze verwachten dat de olieprijzen hoog blijven en dat de politieke steun voor bioenergie blijvend is."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bonte

  De olieprijs stijgt gelukkig al weer. Nu de graanprijs nog en alles komt goed. Het geld wordt toch al elke dag minder waard.

 • no-profile-image

  Belgantw

  Klopt van geen kanten wat die man verteld van 2005 tot2007 is de olie gestegen van 40 naar 100 dollar per vat dus meer dan een verdubbeling nu kost een vat rond de 75 euro dus nog een redelijke hoge prijs sinds 2005 en de graan prijzen,? van 13 naar 25euro/100kg en nu 11a12euro en ik geloof niet dat er iem and buiten de boer hoge tarwe prijzen wil zeker de politiek niet al is het alleen maar om de accijnzen ik zie dat hier in belgie er is alleen een politike onwil om biobrandstoffen te promoten er staan al heel wat persen stil vooral van koolzaad

 • no-profile-image

  student

  Geachte reageerder,
  Neem een proefabonnement op Agrifuture en lees in welke context dit gesteld word. Olie en graangewassen worden op basis van de energieopbrengst met elkaar vergeleken incl de verwerkingskosten per eenheid energie. Er is dus geconcludeerd dat energie uit graan enige tijd goeiekoper te winnen was als dat uit ruwe olie.
  Moraal: ruwe olie word duurder en kan dus op bepaalde momenten vervangen worden door graan. Over enkele jaren evt. een economisch alternatief voor interventie?!

Of registreer je om te kunnen reageren.