Home

Achtergrond

'Goed nucleair nieuws voor Iran'

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad komt rond de nationale feestdag in februari met "goed nucleair nieuws'' voor zijn land.

Hij kondigde dit zondag aan volgens Iraanse media. "Het nieuws wordt zo goed dat het elke Iraniër en elke vrijheidslievende persoon in de wereld gelukkig maakt. Het wordt nieuws over de wetenschappelijke vooruitgang van Iran'', zei de president. Hij doelde naar eigen zeggen ook op een voorgestelde internationale overeenkomst over nucleaire brandstof voor Iran.

Iran ligt al jaren overhoop met vooral westerse mogendheden over de nucleaire ambities en vaardigheden van de Islamitische Republiek. Die zou in de ogen van een aantal mogendheden uranium niet zelf mogen verrijken. Het land zou dan mogelijk kernwapens gaan maken. Iran heeft dat altijd ontkend.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft voorgesteld dat het laag verrijkte uranium van Iran naar Rusland en Frankrijk gaat om verder te worden verrijkt tot nucleaire brandstof voor een Iraanse kernreactor. Daarmee geeft Iran dan dat proces, inclusief zijn uranium, uit handen om zorgen over de Iraanse ambities weg te nemen. Maar Iran heeft een ander voorstel gedaan waarmee het zijn uranium ruilt, en dus niet zonder komt te zitten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.