Home

Achtergrond 11 reacties

Geruzie omgeeft invoering VKI-rund

Communicatieproblemen en vragen over de aanbesteding omgeven de invoering van het Voedselketeninformatiesysteem (VKI) voor de rundveehouderij.

Dit blijkt uit informatie van diverse bij het project betrokken partijen. Veehouders zijn sinds 1 januari verplicht om VKI-informatie mee te sturen als ze een koe of kalf afvoeren. Deze informatie betreft de gezondheid en het medicijngebruik van het dier. Om de VKI-informatie zo eenvoudig mogelijk bij de handelaar of slachterij te krijgen heeft het Productschap Vee en Vlees (PVV) Inforund opgezet. Via internetadres www.inforund.portaal.co-more.nl kunnen veehouders hun VKI-gegevens elektronisch meegeven. Bureau CBD in Zeist, onderdeel van het Centraal Bureau Slachtveediensten/Co-more, verzorgt de doorgifte van de gegevens.

Veehouders klagen echter dat ze toch nog veel tijd kwijt zijn aan het invoeren van de diergegevens bij Inforund. De melkveehouders die beschikken over een managementsysteem van CRV kunnen het makkelijker. Via de toepassing Cowtrack kunnen de VKI-gegevens met een simpele handeling worden doorgegeven. Probleem is echter dat de gegevens vervolgens nog niet bij de slachterijen liggen. CRV vraagt namelijk geld voor het doorgeven van de VKI-gegevens en een aantal slachterijen is niet van plan te betalen. Via Inforund zijn de gegevens gratis te verkrijgen. Probleem is dat er nu twee elektronische informatiestromen met VKI-informatie zijn en geen van beide is volledig.

LTO en de slachterij-organisatie COV stellen dat Inforund bedoeld was als enig informatiekanaal. CRV is het daar niet mee eens. Dat zegt dat marktwerking mogelijk moet zijn en dat het ook heeft geprobeerd om een contract te krijgen voor het doorgeven van VKI-informatie. CRV klaagt echter dat er geen openbare aanbesteding is geweest voor de doorgifte van VKI-informatie. Commercieel bureau en concurrent CBD heeft het project volgens haar onderhands en met geld van het PVV erbij gekregen. Het CBD was gisteren niet bereikbaar voor informatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  grubo

  Wat een onzin toch allemaal met alweer een nieuwe regel.
  Wij als veehouders zitten niet meer te wachten op deze onzin die ook door onze lto is ontstaan
  Koeien worden toch gekeurd door een keurmeester aan de slachtlijn?
  Het is allemaal baantjes makerij en verder niet. Gauw met deze onzin stoppen. Ik ben nog wel lid van lto maar ik begin me steeds meer te ergeren aan deze organisatie!

 • no-profile-image

  gekke henkie

  het invoeren kost inderdaad veel te veel tijd.stop hier direkt mee de dieren worden toch gekeurd.

 • no-profile-image

  boer

  Of moet CRV hier ook nog aan verdienen???

 • no-profile-image

  boer met de pet

  heel goed van crv laat ze maar betalen voor deze onzin is dit de opgepimpte IKB van eerder

 • no-profile-image

  boer

  Info rund werkt goed maar kost wel teveel tijd. Cr-Delta hoeft helemaal niet met Cow-track te beginnen en dan ook nog geld vragen ook. Laat Cr-Delta zich bezighouden met fokkerijzaken en niet met het maken van management programma's.

 • no-profile-image

  gerrie

  En weer een aanslag op de vrije handel. Voegt totaal niets toe. En hou a.u.b. op met de term lastenverlichting. Dat was de tijd van de sigarendoos. Krijg ook sterk de indruk dat steeds meer veehouders hier debet aan zijn. Die vinden al die digitale speeltjes belangrijker dan eens een keer extra door de stal heen lopen. De meeste kunnen een koe nog op geen 100 kg schatten. Geef ze voortaan dus maar gewoon mee en speel lekker verder

 • no-profile-image

  Frans

  Afgelopen zaterdag koe getracht in te voeren in VKI. Kreeg melding, koe hoort niet bij UBN. Koe is nog nooit van haar leven erf afgeweest! Wat blijkt, door onderhoud van LNV site was ook VKI melden niet mogelijk maar dat hadden ze niet even vermeld......... Dan is een half uurtje stoeien niks, echt allemaal onzin en werkverscaffing!

 • no-profile-image

  Kritische lezer

  Begin je je nu pas te ergeren Grubo? Je bent echt een van de laatsten.

 • no-profile-image

  willem

  IKB rund is vroeger ook een grote flop geworden, en nu weer deze onzin. In het buitenland doen ze hier nog niet aan mee, daar beginnen ze er in 2015 pas mee.Maar ja. Nederland moet altijd voorop lopen. Trouwens het systeem van CRV ( cowtrac ) komt in de praktijk weinig van terecht, voor deze extra handeling word vanaf mei 30 cent per aangeboden rund gevraagt. Info rund is het makkelijkst.

 • no-profile-image

  hulk

  weer een punt waar deboeren niks aan hebben ,nu ligt al het risico bij de boer.en wat LTO betreft grubo daar kun je beter vandaag met stoppen dan morgen,dat zijn allemaal jaknikkers

 • no-profile-image

  wouter

  het gaat niet om het betalen en wie er wat mee verdient. dit is zwaar onderschat dat het hier om gaat als u straks een koe met penciline aanvoert(uiteraard 10 * nee ingevuld) en deze wordt niet optijd opgemerkt komt in de distributie dan kun je lachen op wie zullen deze kosten verhaald worden? inderdaad dit is de reden afschuiven van risico's naar de gene die zich er het minst tegen wapend en waar wel geld zit (ontroerend goed).ps hierbij wil ik niet goed praten dat dieren met penciline residuen worden aangevoerd.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.