Home

Achtergrond 1 reactie

Gelijke monniken

Bij de grootschalige ruiming van drachtige geiten vanwege de Q-koorts valt ze volledig in het niet: de ruiming van loofbomen en struiken bij enkele kwekers in Boskoop.

Daar werd vorige maand de Oost-Aziatische boktor aangetroffen.

Ondernemersrisico, aldus minister Gerda Verburg. De ruimingskosten zijn daarom voor de betreffende telers. Ze bestendigt hiermee de opstelling die het ministerie in dit soort zaken pleegt in te nemen. Dit is tegen de zin van CDA-Kamerlid Jan Mastwijk, die vindt dat de boomkwekers zijn 'overvallen' door de boktor, net zoals de geitenhouders door de Q-koorts. En die laatste groep krijgt wél een ruimingsvergoeding.

Mastwijk vindt daarom dat de overheid ook voor de boomkwekers de portemonnee moet trekken. Hier treedt immers eveneens schade op door verplicht overheidsingrijpen. Verschil is wel dat bij Q-koorts geruimd wordt vanwege gevaren voor de volksgezondheid. Maar dat was ook niet zo bij varkenspest en MKZ, toen veehouders wel werden gecompenseerd. Met zijn pleidooi de CDA’er zeker een punt. Maar of dat ook betekent dat de overheid in dit soort gevallen moet opdraaien voor de kosten, is vers twee. Andere optie is dat de sector een collectieve regeling treft, bijvoorbeeld via een verzekering of fonds.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    torretje

    gaan we nu de q koorts vergelijken met de boktor????? Dit gaat dus werkelijk nergens over.

Of registreer je om te kunnen reageren.