Home

Achtergrond 6 reacties

Geldschieters weer actief op graanmarkt

Financieringsmaatschappijen zijn weer volop actief op de termijnmarkt in Chicago.

De LTO-vakgroep Akkerbouw denkt dat de fondsen hogere graanprijzen verwachten. De Chicago Board Of Trade (CBOT), de termijnmarkt voor agrarische producten, constateert dat financieringsmaatschappijen vooral belangstelling hebben voor de handel in mais. In de eerste week van januari hebben de financieringsfondsen 27.340 maiscontracten gekocht. De CBOT noemt dat een kolossale hoeveelheid. Bij tarwe constateert de CBOT dat het aantal openstaande posities is gegroeid naar het hoogste niveau sinds eind november.

Voorzitter Jaap Haanstra van de LTO-vakgroep Akkerbouw is niet verbaasd over de belangstelling van financieringsfondsen voor de graantermijnmarkt. "Ze verwachten daar geld te verdienen door een stijging van de graanprijzen."

Ook Haanstra vindt een stijging van de graanprijzen een reële mogelijkheid. Hij baseert zich op gegevens van het marktanalysebureau International Grains Council (IGC). "Het wereldwijde graanverbruik stijgt jaarlijks 35 tot 40 miljoen ton. Als deze tendens doorzet verbruikt de wereld volgend seizoen bijna 1.800 miljoen ton graan. Terwijl de gemiddelde graanproductie van de afgelopen vijf jaar 1.688 miljoen ton bedraagt. Er is een bovengemiddelde graanopbrengst nodig om het verbruik bij te houden. Voor je het weet krimpen de graanvoorraden. Dat stuwt de graanprijs omhoog. Dat zagen we ook in 2007."

Haanstra vindt dat hoopvol voor de akkerbouw. "Een stijgende graanprijs heeft een positief effect op de prijzen van andere akkerbouwgewassen." In het najaar van 2007 kregen financieringsmaatschappijen ook belangstelling voor de handel op de graantermijnmarkten. Toen was wereldwijd weinig graan geoogst waardoor de prijzen snel opliepen. In de zomer van 2008 nam hun belangstelling af. De graanprijzen daalden nadat wereldwijd een recordoogst werd voorspeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  en voor de zoveelste keer zaten de analisten ernaast!!!

 • no-profile-image

  kriskras

  das pas goed nieuws !

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Geen waardeloze groenten- en aardappelcontracten ondertekenen: Inspelen op de markt en als de sneeuw van het land is veel graan zaaien, dan zullen ze omhoog moeten met die contracten

 • no-profile-image

  sjeng

  net als 2 jaar geleden: prijzen stijgen 10 %, kosten 20%. Hierbij aantekenend dat de kosten structureel stijgen en de opbrengstprijzen (waarschijnlijk) niet. Wat verdienen we dan eigenlijk?
  Niet te vergeten dat velen nog de verliezen van de afgelopen jaren willen gecompenseerd zien (ik doel hierbij niet op de primaire sektor).

 • no-profile-image

  domme albert

  Ik sta echt perplex!!
  Deze contracten kun je zowel long als short kopen.
  De grote jongens zitten al een tijdje zwaar short!!
  En terecht. Chart-technisch ligt het er gruwelijk slecht bij.
  Vandaag -7,1% naar beneden.

 • no-profile-image

  Has

  Volgens mij komt het van de duurdere olie prijzen. Olie is alweer boven de US $80. Dan kun je mais en graan al weer gauw gebruiken voor de biobrandstoffen

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.