Home

Achtergrond 6 reacties

Geitenhoudersbond wil geen zondebok zijn

Voorkomen van een onevenredig zware aanpak van de geitenhouderij door de Q-koorts-epidemie. Dit is de voornaamste missie van de vorige maand opgerichte Nederlandse Geitenhouders Vakbond (NGHV).

De jonge en in ledental vlot groeiende vakbond wil zich volgens voorzitter Martien Rongen uitdrukkelijk niet afzetten tegen LTO Nederland of andere sectoren van de veehouderij. Wel wil de bond duidelijker een geluid laten horen puur vanuit de melkgeitenhouderij. Dat geluid betreft, zeker nu, met name de aanpak van de Q-koorts.

De aangesloten melkgeitenhouders hebben volgens Rongen heel duidelijk het gevoel dat de geitenhouderij wordt geslachtofferd om de onrust over de Q-koorts in Nederland weg te nemen. Daarom worden geitenbedrijven met een enkele besmetting zonder pardon geruimd, zonder dat dieren individueel worden getest, en worden kinderboerderijen met ook besmette geiten en schapenbedrijven met rust gelaten. "Ik wens niemand toe dat ook andere dieren worden geruimd, maar het is toch vreemd dat een schapensector, die meer dan vier keer zo groot is als de geitenhouderij en waar dieren ook besmet raken en ooien ook bacterie uitstoten bij het aflammeren, eigenlijk helemaal met rust wordt gelaten. Terwijl daar niet eens wordt geënt. Om over de kinderboerderijen maar te zwijgen."

De NGHV wil dat alle besmette bedrijven en dieren gelijk worden behandeld en dat dieren individueel worden getest op Q-koorts. De bond wil een dergelijk beleid zo mogelijk ook juridisch afdwingen. Rongen heeft zelf zowel geiten als koeien. Bij hem is ook Q-koorts aangetroffen in de tankmelk, maar hij probeert te voorkomen dat alle drachtige geiten worden geruimd. Veel andere leden zitten in hetzelfde schuitje. "Er zijn ook veel leden die geen besmet bedrijf hebben, maar die zich toch inzetten voor een ander beleid.

Over het precieze leden tal van de NGHV laat Rongen zich niet uit. Wel wil hij kwijt dat het ledental sinds de oprichting van de vakbond dagelijks groeit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zwartebroeker

  Volgens de deskundigen van het RIVM - en ZIJ zijn de mensen die de minister steeds in het oor fluisteren - verspreiden schapen en (ook) koeien veel minder bacteriën dan geiten. En volgens diezelfde deskundigen geldt "hoe meer geiten bij mekaar, hoe gevaarlijker voor verspreiding".

  Het is een geruststellend idee dat de minister met haar knappe deskundigen zo over onze volksgezondheid waakt.
  Zonder hen zou ik nooit op het idee gekomen zijn dat een niet besmet bedrijf, waarvan de geiten afkomstig zijn van een bedrijf waar besmetting is geconstateerd, ook levensgevaarlijk voor me is.

  Het is, dankzij de geruststellende brief die ik van minister kreeg, ook fijn te weten dat ik rustig naar een kinderboerderij kan gaan. Daar zijn de dieren immers geënt.
  Na die Zembla-uitzending was ik nog even bang voor die buurman met zijn 15 geiten, maar zo'n klein groepje is gelukkig ook niet gevaarlijk.

  Het is fijn dat je dat niet allemaal zelf hoeft uit te vinden. Verburg, Klink, hun deskundigen, al die Kamerleden van de grote partijen, er zijn gelukkig heel vel mensen die over mij waken.....

 • no-profile-image

  Patrick

  @Anne, ik zou de corrupte PVV gaan inschakelen. Als dat niet helpt kun je misschien een mis houden in Den Bosch en gaan bidden?

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Ze willen het niet horen Herkauwer! De gemiddelde burger denkt nog steeds dat we hier in een fatsoenlijk land wonen. Het enige dat je uiteindelijk nog zult horen is je eigen echo!

 • no-profile-image

  doedel

  tis toch ook van de zotte dat er gewoon in de weides van nederland hele kuddes schapen rond lopen en voor geiten geldt een vervoersverbod ...schappen moeten toch ook aflammeren en kunnen de bactrie ook bij zich dragen...
  ik sta achter de NGHV

 • no-profile-image

  anne

  "voorzitter Martien Rongen wil niet afzetten tegen andere sectoren van de veehouderij. "

  in hetzelfde artikel doet hij dat echter al : "het is toch vreemd dat een schapensector, eigenlijk helemaal met rust wordt gelaten."

  Jammer, heel jammer.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Waarom doe ik dit? Omdat ik Herkauwer ben! Luister dus nou eens een keertje verdorie nog aan toe. Ditkeer wordt de geitenhouderij geslachtofferd en dat gebeurde eerder ook al met erg veel varkenshouders, melkveeboeren en pluimveehouders. Het duurt wel erg lang voordat het dubbeltje valt zeg! Jullie moeten gewoon failliet en moven omdat het agri-industriële complex heel andere plannen heeft met voedselproducerend Nederland. En daar moet ALLES voor wijken. Doe dus iets voordat er helemaal geen toekomst meer is. Span procedures aan tegen LNV, RIVM en Volksgezondheid. En neem de beste juristen in de arm. Het gaat om jullie toekomst en om die van al jullie collegae veehouders. Hierna stop ik ermee, want ik ben geen gratis papegaai. Enough is enough!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.