Home

Achtergrond 4 reacties

Geitenhoudersbond verliest rechtszaak ruiming

Het bedrijf van geitenhouder Martien Rongen, tevens voorzitter van de Nederlandse Geitenhouders Vakbond (NGHV), kan volgende week worden geruimd in verband met Q-koorts.

Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vrijdag besloten in een zaak die de NGHV had aangespannen tegen het ministerie van Landbouw.

De NGHV voerde aan dat uit de twee positieve testresultaten van het tankmelkonderzoek niet mag worden afgeleid dat er sprake is van een besmetting met de Q-koortsbacterie. Ook kon volgens de advocaat een eerder toegediend vaccin leiden tot een positief testresultaat. Verder hadden twee latere tankmelkonderzoeken een negatief resultaat. Volgens de rechter hebben twee tankmelkonderzoeken een besmetting aangetoond en is dat een hard gegeven. Ook is het niet wetenschappelijk aangetoond dat onderzoeken positief uitvallen door een toegediend vaccin.

Bovendien is het verklaarbaar dat twee latere tests negatief uitvielen en betekent het niet dat er geen besmette dieren waren. Het is namelijk niet uitgesloten dat besmette geiten op het moment van die onderzoeken de bacterie niet uitscheiden.

De vakbond gebruikte het bedrijf van Rongen in Sint Anthonis (Noord-Brabant) als voorbeeld om ruimingen van gezonde bedrijven tegen te gaan. Het bedrijf telt ongeveer vierduizend geiten. De ruiming vergt vermoedelijk enkele dagen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  cees

  de rechter zal van te voren wel zijn verteld door verburg wat de uitspraak MOET zijn
  anders..........

 • no-profile-image

  kritische lezer

  In dit land staan de uitspraken van tevoren al vast, net als de uitkomsten van de "wetenschap", Ik had niets anders verwacht.

 • no-profile-image

  BB

  Wat een grote doffe ellende...de hele sector naar de klote!!! En waarom? Het had ook ander gekunnen. Frankrijk Duitsland qkoorts, en die enten alleen maar!! Zoveel onbegrip voor de Nederlandse overheid....de gewone griep vergt ook slachtoffers!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  "Het is namelijk niet uitgesloten dat besmette geiten op het moment van die onderzoeken de bacterie niet uitscheiden.
  ", aldus de rechtspraak.
  André Hazes bezong het reeds; Nederland oh Nederland jij bent de kampioen..........
  Trias politicas, een regelrechte giller!

Of registreer je om te kunnen reageren.