Home

Achtergrond 4 reacties

Geiten uit Hoogersmilde worden geruimd

De geiten van de geitenhouder uit Hoogersmilde die een kort geding had aangespannen tegen het ministerie van landbouw, worden momenteel geruimd.

Evert Jansen, de eigenaar van de geitenhouderij, verwacht dat de ruiming van zijn 703 dieren vrijdag aan het eind van de middag is afgerond.

Jansen had een kort geding aangespannen om de ruiming tegen te houden. De geiten van de boer zijn verdeeld over twee locaties. Op één locatie, het moederbedrijf, werd Q-koorts vastgesteld. De tweede niet-besmette locatie ligt 1,5 kilometer verderop. De geitenhouder vond ruiming van drachtige geiten op de niet-besmette locatie onnodig. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven oordeelde echter dat de niet-besmette dieren te nauw verwant zijn aan de dieren op het moederbedrijf omdat ze daar zijn geboren. Besloten werd dat de ruiming toch door moest gaan.

Jansen reageerde vrijdag emotioneel. "Ik voel me verrot, machteloos en bestolen.'' De ruiming heeft grote gevolgen voor zijn bedrijf. "Het betekent crisis. De belangrijkste dieren zijn weg. Het voelt alsof de poten onder je stoel worden weggezaagd.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Cobus uit Frankrijk, daar zijn "ze" in Nederland nog steeds niet achter, helaas. En als het kalf verdronken is ehh, de geit is afgemaakt, wat valt er dan nog te dempen? Hier in Duitsland maken ze maar één gebaar als ze het over het "bestrijden" van de Q-koorts in Nederland hebben, en dat is met hun wijsvinger naar het voorhoofd. Ze vragen aan me wie de Nederlandse overheid als volgende in de rij aanwijst. Ik grap dan dat de overheid weer opnieuw het rijtje begint: Varkens, Koeien, Kippen, Geiten. Paarden niet, dat zijn luxedieren. Dan komt "het volk" in opstand. Maar ja, met bangmakerij is men snel om te krijgen he. "Melkgeitenbedrijven moet u uit de weg gaan want alle geënte dieren kunnen u besmetten, maar ga gerust naar de kinderboerderijen, daar zijn ze zo hygiënisch dat de met q-koorts besmette geiten u echt niet kunnen aansteken hoor!". Het volgzame volk slikt het als zoete koek en denkt verder niet na. Ik heb gisteren nog een hele discussie aan de telefoon gehad met iemand uit Nederland. Mijn conclusie was: totaal gehersenspoeld, niet na kunnen denken over de echte waarheid!
  Nederland zal pas echt gaan nadenken als de boeren weg(gepest) zijn en er door omstandigheden geen aanvoer is uit Argentinië en andere "exotische" landen, en daardoor de schappen in de supermarkten leeg. Of men dan nog "Alleen wat van ver komt is lekker" denkt....

 • no-profile-image

  Delfin

  Respect voor de geitenhouder uit Hoogersmilde. Geen geweld, geen geschreeuw, geen bovenwettelijke actievoering maar als laatste redmiddel de greep naar de rechter. Meer kun je als geitenhouder in Nederland niet doen. De geitenhouder heeft op een hele nette manier zijn best gedaan en ik hoop dat heel snel weer de zon gaat schijnen. Dat heeft hij verdiend en dat heeft hij keihard nodig. Geitenhouder uit Hoogersmilde, zet hem op.

 • no-profile-image

  cobus uit Frankrijk

  Het is een grote verschrikking wat er momenteel in Nederland gebeurd. Heel veel sterkte de komende tijd. En de boer zal overwinnen want wij kunnen niet zonder!

 • no-profile-image

  cobus uit Frankrijk

  Hoi Monique, zo is het maar net. Hier in Frankrijk heeft b.v. ook maar vier procent van de gehele bevolking zich laten enten tegen de mexicaanse griep, en dit terwijl de overheid massaal mensen opriep om zich te laten enten. Ik blijf er in ieder geval bij dat de overheid in Nederland op dit moment druk bezig is om "bepaalde zaken" te saneren. Zwaar medelijden met de boeren die dit juk moeten dragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.