Home

Achtergrond

'Geen meerwaarde twee plublicaties fokwaarden'

Twee dezelfde publicaties van fokwaarden bieden de Nederlandse veehouders geen meerwaarde.

Het wordt een ander verhaal als de stichting GES besluit om genomische informatie mee te nemen in de fokwaarden. Dat zegt Jos Hooijer, bestuurslid van de De Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie (NVO). Binnenkort heeft het NVO-bestuur een afspraak met het Productschap Vee en Vlees (PVV). De NVO wil graag meer duidelijkheid over de eisen die de PVV stelt om de licentie voor het publiceren van fokwaarden te kunnen behouden. Hooijer: "De vraag is hoe de PVV zich gaat opstellen."

Hij geeft aan enigszins verrast te zijn dat hij in de media heeft moeten vernemen dat de GES ook een licentie voor het publiceren van fokwaarden heeft gekregen. "We zijn zelf niet ingelicht." Hooijer pleit er nog steeds voor dat de fokkerijorganisaties er samen uit moeten komen. "Dat kan niet binnen de GES zoals nu ingesteld", aldus Hooijer. "Met de huidige verdeling van de bestuurszetels blijft CRV een bepaald overwicht houden. Dat is niet in het belang van de sector." Voor andere organisaties is er volgens Hooijer weinig eer te behalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.