Home

Achtergrond 2 reacties

Geen extra suikerexport

De Europese Commissie weigert het exportquotum voor suiker te vergroten. Suiker Unie is hier teleurgesteld over.

Brussel hanteert gewoonlijk een exportquotum van 650.000 ton surplussuiker, dat boven het quotum is geproduceerd. In oktober vergrootte de Commissie het quotum naar 1,35 miljoen ton vanwege de hoge suikerproductie in de EU en de krapte op de wereldmarkt. Dat is het maximum dat de EU mag uitvoeren naar derde landen volgens de WTO-regels.

Als Brussel het maximum overschrijdt kunnen andere suikerproducerende landen een zaak aanhangig maken bij de WTO, zegt Commissie-woordvoerder Michael Mann tegen persbureau Agra Europe. "Dat is in 2003 ook gebeurd."

Bovendien verwachten analisten dat de suikerproductie dit jaar groeit vanwege de hoge prijzen. Ook dat weerhoudt de Commissie om het exportquotum te vergroten.

Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken bij Suiker Unie, vindt dat laatste geen goed argument. "Het is best mogelijk dat de suikerproductie in de toekomst stijgt. Maar nu is er krapte op de wereldmarkt, terwijl de EU veel suiker beschikbaar heeft."

Dat een verruiming van het exportquotum kan leiden tot een conflict met andere suikerproducerende landen, vindt Sikken een begrijpelijk argument. "Want dat is in 2003 ook gebeurd. Maar de situatie is nu anders. Toen waren de suikerprijzen in de EU hoger dan op de wereldmarkt. Nu is sprake van krapte op de wereldmarkt en hoge suikerprijzen."

Het Europese suikerquotum bedraagt 13,3 miljoen. De Europese Commissie verwacht dat ongeveer 1 miljoen ton surplussuiker moet worden doorgeschoven naar volgend quotumjaar. Nederlandse bietentelers betalen 5 euro per ton bieten voor de opslag van doorgeschoven surplussuiker.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Westbrabander

    Het zijn net boeren, die ambtenaren van de EU, bij hoge prijzen het produkt vasthouden en straks voor een prikkie leveren.

  • no-profile-image

    sloeber

    Tsjonge, ze piepen weeral voordat ze geslagen worden. Brazilië heeft z'n export met wel 10 miljoen ton verhoogd de afgelopen jaren. Die lachen zich rot. Eigenlijk hoop ik dat er geen kilo suiker meer ingevoerd wordt uit al die ontwikkelingslanden die de suikerboeren hier "mogen"steunen nu de wereldmarktprijs zo hoog is. Komen ze 1/3 tekort.

Of registreer je om te kunnen reageren.