Home

Achtergrond 27 reacties

Garantieprijs FrieslandCampina met euro's omlaag

De leden van FrieslandCampina ontvangen over de maand januari van het nieuwe jaar een netto melkprijs van €  30,09 per 100 kilo.

Dit is de prijs die het Agrarisch Dagblad heeft berekend op basis van de vet- en eiwitprijzen die FrieslandCampina hanteert en de inhoudingen en toeslagen waar de melkveehouder mee te maken krijgt. De prijs geldt bij een jaarleverantie van 550.000 kilo.

FrieslandCampina spreekt van een garantieprijs van €  30,00 per 100 kilo, exclusief btw. Per kilo vet betaalt FrieslandCampina €  3,63 per kilo exclusief btw, per kilo eiwit €  4,93.

Ten opzichte van vorig jaar zijn de leden van FrieslandCampina 3 cent per 100 kilo meer kwijt aan inhoudingen. Die bedragen nu €  1,39 per 100 kilo. De heffing van het Productschap Zuivel is met een cent per 100 kilo gedaald naar 7 cent.

De daling van de melkprijs ten opzichte van december 2009 wordt vooral veroorzaakt door het feit dat FrieslandCampina toen een opwaartse correctie in de melkprijs heeft verwerkt van zo’n 4 euro per 100 kilo. Die correctie was nodig omdat de gemiddelde melkprijs in de omringende landen sterker was gestegen dan weer FrieslandCampina mee had gerekend, zo wordt nu vermeld.

In december is bekendgemaakt dat een correctie in de garantieprijs zat verwerkt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Te snelle stijging zou tot gevolg hebben productiestijging.
  Daarom is het zo beter er is nog marge bewijst de quotumprijs.
  Zo,n annonieme pagina haalt bij sommige niet het beste boven, of is het af reageren?

 • no-profile-image

  rus

  t'Zijn gewoon een stelletje communisten

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Willem. Topfinancieringen zijn altijd riskant !!!... Overal ter wereld!!!... Klein, fijn, maar van mij, is beter dan een onderbetaalde baan van ''De Kredietgever'' !!!...Eventjes wachten met een paar spantjes erbij bouwen.

 • no-profile-image

  Willem uut Achterhoek

  Na de fusie zie ik veel bescherming die de top van het bedrijf om zich heen bouwen met allerlei maatregelen om vooral geen leden te verliesen. Maar de belofte om de hoogste melkprijs uit te betalen wachten wij als boeren met smart op.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte meneer Ik, uit Maas en Waal. Of wij belazerd worden is moeilijk te beoordelen. Door het wegvallen van de exportrestitutie's, de matige melkpoederprijs, de financiele verplichtingen van FC melkpoeder (lening van 1.000.000.000,= Euro okt. j.l.) dragen er toe bij dat de melkprijs dalende is. Het aanbod overtreft de vraag en ga zo maar door. Het is niet om vrolijk van te worden. Uiteindelijk zullen wij moeten leren daar mee om te gaan. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Er is een wereldmarkt Henk, dat is waar!!!... Het beroerde is dat op dit moment, de wereldmarktprijzen niet bijzonder hoog zijn. Mede daardoor staat de melkprijs onder druk. Misschien is het maar tijdelijk, of het duurt nog een jaar of wat. Het is moeilijk te voorspellen, naar mijn mening. Maar wie het weet mag het zeggen natuurlijk!!!... Ik ben benieuwd ???

 • no-profile-image

  zuidema

  als je boer wilt blijven kijk op: <>

 • no-profile-image

  ik

  worden we weer belazerd?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Jeroen Roedema, Denemarken. Omdat ik a-technisch ben heb ik niet gevonden. Misschien mag ik u hier met info dienen. Voor lucerne zijn twee dingen belangrijk; de grondslag en het klimaat. Op zand en veengrond is het zelden succesvol. Klei of leemgrond is beter. Denemarken heeft een Zeeklimaat en gematigde temperatuur, dat heeft een voordeel en een nadeel; u kunt in augustus zaaien (met een graszaaimachine) door de regen waar jullie zelden gebrek aan hebben, hebt u een goede kans van succes. Voor de start c.a. 200 kg. NPK. De rest hangt af van de klimatologische omstandigheden en de grondslag. Succes toegewenst !!!, M.vr. groet, piet.

 • no-profile-image

  de warkende boer

  ik heb getekend op milkmarketing.com het is het steunen waard. ik ken er nog meer en er moeten er nog veel meer bij komen.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Sorry Jeroen, ik heb net niet goed opgelet. U wilt in ons gebied (oost-Brandenburg) lucerne zaaien/verbouwen. Op zandgrond is dat niet eenvoudig, tenzij onder de zandlaag leem is, dan kan het. Omdat het hier in augustus zeer warm en vaak droog is, is eind april de betere zaaitermijn. Succes!!!.

 • no-profile-image

  henk

  Ja Heren leer nu een keer dat er een wereldmarkt is, melk is echt niet onvervangbaar in ons dagelijks voedsel .
  Die steunmaatregelen kost ons handen vol geld.

 • no-profile-image

  to shop

  Frieslandcampina gaat het net als
  vion. Altijd de laagste prijs uitbetalen
  en dan de handen in onschuld wassen

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer Arend Otten, is een creatieve idealist!!!... Die alle Melkveehoudersneuzen in dezelfde richting wil krijgen !!!... Het getuigt van veel moed !!!... Het kan werken dat is waar (theoretisch), maar in Nederland hebben wij het NMa in Duitsland het Bundeskartelamt in alle andere EU Lidstaten zal ook wel iets dergelijks zijn. Hoe denkt u dat te omzeilen meneer Arend Otten ????? Hebt u daar een antwoord op ?????

 • no-profile-image

  Jeroen Roedema

  Hallo Piet Slingerland,

  Zou ik met U contact krijgen ivm met een vraag over verbouw van Luzerne in U gebied.
  Met vriendelijk groet,

  Jeroen Roedema
  Sta onder webloggers, als U daar misschien berichtje kan achterlaten, krijg ik U email adres,zodat ik U kan mailen met mij vragen.

 • no-profile-image

  wouter

  De grote cooperatie friesland campina durft geen eigen melkprijs te betalen hoe is het toch mogelijk. alle inhoudingen kunnen nu ook per direct gestopt worden en alle managers en directeuren van friesland campina kunnen worden ontslagen. want iedere stomme boere lul kan op zo'n manier de boel wel runnen. 4 melkprijzen bij elkaar optellen delen door 4 en klaar is kees. even naar de inkooporganisatie vragen hoeveel geld ze voor je product over hebben, ook weer geregeld. ja met zoveel tijd over ga je je vervelen en ga je wat extra regeltjes verzinnen waaraan de veehouders zich moeten houden tegen geen enkenle vergoeding.

 • no-profile-image

  appie

  klopt geen zak van de uitbetaling,wie op het laatst van het jaar de meeste melk leverde krijgt de hoogste gemiddelde melkprijs

 • no-profile-image

  domme koe

  volgens mij is het <>

 • no-profile-image

  Jan van V

  Als we als leden van FrieslandCampina blijven instemmen met dit soort praktijken, blijft ons overkomen wat ons altijd overkomt, nml een te lage melkprijs. In veel vergaderingen proberen kritische mensen opmerkingen te plaatsen over het slechte beleid van FC, maar de rest van de leden zit erbij en kijkt er naar. Dus als de leden dat blijven doen (collectief zwijgen), blijft dit ook het beleid van de directie!

 • no-profile-image

  Jaja Hensen

  Laat ze maar kutlikken.
  Dan doen ze wat nuttigs

 • no-profile-image

  wouter

  wel leuk dat <> maar wie gaat er bepalen welke 70% van de nederlandse melkveehouders er mee stoppen moet om alleen de productie over te houden voor binnenlands gebruik. Ps de heer arend otten probeert in ieder geval wel daarvoor de complimenten.

 • no-profile-image

  eerst lezen

  Tsjonge Wouter, lees eerst eens goed, voordat je een reactie neerkalkt.
  Tis een Europabreed verhaal, dus geen inlevering van 60%. Of het haalbaar is betwijfel ik, maar de bedoeling is goed.

 • no-profile-image

  Lizzie

  Pffffffff , slecht begin.

 • no-profile-image

  willem

  Tuurlijk Piet, moet de kostprijs naar beneden, geen dure melkquotum meer kopen of leasen en desnoods enkele koeien minder, dan verdien je net zoveel als het niet meer is zelfs. Trouwens dit geld alleen voor nederland.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Het is toch gemakkelijk als je lid bent van de grote cooperatie. Je weet dat je een gemiddelde melkprijs krijgt. En als ze het hele jaar een beetje te weinig betalen dan krijg je het aan het einde erbij. Waarschijnlijk is dat andersom ook. Dus dat als je teveel gekregen hebt aan het einde minder krijgt. Zo blijf je een gemiddelde melkprijs krijgen en blijf je een gemiddelde melkveehouder. En blijf je een gemiddeld inkomen houden. Echt iets voor een gemiddelde melkveehouder. Het is alleen jammer dat alleen de 25% beste een goed inkomen hebben en het meeste recht van bestaan hebben. Dus je weet wat je te doen staat als je daarbij wilt horen!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Na Pieken komen er weer Dalen!!!... Zo blijft het spannend!!!... Is de volle melkpoeder nog niet duur genoeg ??? Nou ja schrale troost, Campina-Duitsland is bij 28 cent blijven steken, hier verwachten wij ook geen prijsstijgingen meer!!!... Moeten wij dan toch de schaal vergroten en de kostprijs verlagen ???

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Veehouder uit Groningen. Annoniemiteit verstoppen zich vele achter!!!... Zolang het niet om onbeschofte scheldkannonade's gaat of valsche beschuldigingen heb ik daar geen moeite mee. M.vr.groet, piet. P.S. uw reactie is ook het lezen waard!!!... Dat mag gezegd worden.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.