Home

Achtergrond

GES heeft erkenning voor fokwaardeschatting

De stichting Genetisch Evaluatie Stieren (GES) heeft de erkenning voor het uitvoeren van de fokwaardeschatting van het Productschap Vee en Vlees (PVV) ontvangen.

Dat meldt de door CRV, Alta en KI Kampen nieuw opgerichte organisatie. Hiermee kan volgens de GES de continuïteit en kwaliteit van de fokwaardeschatting in Nederland worden gewaarborgd.

Voormalig voorzitter van de Nederlandse Veeverbeteringorganisatie (NVO) Geart Benedictus is benoemd tot voorzitter van de GES. De coördinatie van de nieuwe stichting ligt in handen van Wageningen UR. Roel Veerkamp zal deze taak op zich nemen.

Het bestuur van het GES bestaat uit Bartele Verbeek (Alta), Gerard Vosman (KI Kampen, Noël van Leeuwe (VRV), Ate Lindeboom (CRV) en Walter Liebregts. KI-organisaties met een EU-erkenning kunnen volgens de GES deelnemer worden. Vanuit de deelnemers zal een technische commissie worden samengesteld met als doel het adviseren van het bestuur. Johan van Arendonk van Wageningen UR zal deze commissie voorzitten.

De GES wil in april de volgende indexdraai voor haar rekening nemen. Tot nu toe heeft ook de NVO nog de erkenning voor het publiceren van fokwaarden. De publicatie van twee indexdraaien is onwaarschijnlijk. "De PVV gaat hier over", geeft Veerkamp aan. "Wij willen ons richten op de toekomst." Grote verrassingen voor de veehouder verwacht hij niet. ”Alles wat binnen de NVO goed ging, willen we behouden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.