Home

Achtergrond 12 reacties

Fusiegemor vanuit Friesland-top

Een deel van het management of oud-management van het voormalige Friesland Foods is ontevreden over de eind 2008 aangegane fusie met Campina. Dit blijkt uit een publicatie in het Financieel Dagblad (FD).

Niet nader genoemde zegslieden vanuit de hoek van het oude Friesland Foods menen dat de fusie met Campina nadelig is uitgepakt voor Friesland Foods. Dit bedrijf en op korte termijn ook hun boeren hadden volgens hen meer geld kunnen beuren met een beursgang of verkoop van de buitenlandse dochterbedrijven van Friesland Foods dan met een fusie met Campina. Dit voordeel zou tot 900 miljoen euro hebben kunnen oplopen. Beursgang of verkoop van dochters was en is voor de coöperatie echter geen optie. Dat betreuren de zegslieden in het FD.

Ook zouden de voormalige Friesland Foods-boeren onvoldoende zijn gecompenseerd voor de meerwaarde die Friesland Foods had tegenover Campina. FrieslandCampina weerspreekt dit. De leden van het voormalige Friesland Foods zijn gecompenseerd met 6 euro per 105 kilo melk, stelt een woordvoerder.

FrieslandCampina stelt verder dat de fusie nog steeds kan worden beschouwd als een hele goede zaak voor alle betrokken bedrijven en boeren. Het gaf volgens een woordvoerder extra stabiliteit en robuustheid tijdens de financiële crisis van vorig jaar en hielp zo de inkomsten behoorlijk op peil houden. Ook blijken de fusievoordelen groter dan eerst gedacht en is er, anders dan in het FD gesteld, sprake van slechts beperkte overlap van activiteiten. De bedrijven vullen elkaar veel meer aan dan dat ze elkaar activiteiten overlappen, aldus de reactie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Management zal wel niet de gebruikelijke vette bonus ontvangen hebben bij de fusie. De lelijke graaiers, bah

 • no-profile-image

  boer

  Wat zijn het toch sukkels die bestuurders, en voor dat laatste stukje, dat mag ook wel voor dat verlies van 900 miljoen.

 • no-profile-image

  ex-veehouder

  Niet denken op korte termijn is heel erg positief. Maar denken op langere termijn heeft tot nu toe betekent, dat er altijd wordt geinvesteerd en met boeren nooit wordt afgerekend, want op lange termijn zijn we allemaal ex-veehouder.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ach, is het (oud)management op zoek naar een nieuw baantje en moeten ze een balletje opgooien? Willen ze het trucje van de Rabo copieëren; eerst de boeren de zaak laten opbouwen, en als winst in het vooruitschiet ligt de boeren op een zijspoor zetten en hun macht breken? No way, die fabriek blijft van de melkveehouders!!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @A, juist om niet gedegradeerd te worden tot loopjongen is het van essentieel belang dat de fabriek in handen van de melkveehouders blijft. Als het noodzakelijk is dat we wereldwijd moeten opereren, dan zij dat maar zo. In moeilijke tijden niet toegeven aan cashen of een beursgang vraagt sterke knieën van de leden melkveehouders, maar zorgt er wel voor dat de winst inspanningen uit het verleden op het eind van de rit niet in andersmans zakken rolt. Dáár moet de focus op liggen en niet op korte termijn gewin.

 • no-profile-image

  paul

  gewoon wat frustraties, moet je niet achteraf mee komen, maar met de fusie zelf, maar toen was iedereen het er mee eens.

 • no-profile-image

  Boerin

  Dit is toch een antwoord op de vraag waarom erna de fusie plotseling zoveel directeuren opstapten, van twee was de reden toen al bekent en van die andere twee weten we die nu ook de : ze konden niet instemmen met de fusie.

 • no-profile-image

  A

  bij fusies worden er altijd een paar beter van t.o.v. vele anderen. Zeeen van tijd en geld besteden wie de nieuwe topman word en wat zijn bonus. Nederland is voor FC een locatie, hun focus is gericht op de wereldmarkt. Wij zijn loopjongens die het kapitaal in stand houden.

 • no-profile-image

  Jo

  Niet nader genoemde zegslieden zijn als stuurlui aan de wal. Hoogste tijd voor hen om aan te monsteren en mede toekomstige koers te bepalen in plaats van te toeteren of de msthoorn te gebruiken bij helder weer. Niet terugblikken mannen maar vooruit kijken en trots zijn op wat er staat !

  Jo

 • no-profile-image

  gert

  Gepasseerd station,denk hierbij ook aan de rol van de NMA

 • no-profile-image

  fryske boer

  900 miljoen is voor ons bedrijf 300000 euro is natuurlijk niet niks. Fusie moet echt wel wat opleveren.

 • no-profile-image

  Jan

  verkopen van bezittingen kun je maar één keer. Op de korte termijn levert dit altijd het meeste geld op. Het gaat om het rendement op de lange termijn, verkopen kan altijd nog. Anders zouden boeren toch direct alle grond en quotum verkopen???

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.