Home

Achtergrond

Fransen oogsten dit seizoen meer prei

De Franse preioogst komt dit seizoen uit op zo’n 175.000 ton, 4 procent meer dan in het vorige seizoen, ondanks een flinke daling van de hoeveelheid primeurprei.

Het preiareaal ligt nagenoeg onveranderd op 6.000 hectare nadat dat vorig seizoen nog met zo’n 3 procent was toegenomen.
Volgens de agrarische infodienst Agreste liggen de prijzen door aanhoudend goede vraag op een wat hoger peil. De gemiddelde producentenprijs is begin dit jaar 6 procent hoger dan een jaar geleden en ligt 5 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

De markt vertoont een wisselend beeld. Na een veelbelovend begin kreeg de preihandel rond november te maken met toenemend aanbod uit België, dat de prijs drukte. Rond de feestdagen lag de vraag zoals in de meeste jaren op een laag niveau, maar streng winterweer zorgt voor een dynamische markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.