Home

Achtergrond 4 reacties

Franse boeren willen Europese graanbond

De kleine organisatie van Franse graanverbouwers OPG wil dat er een Europese graanbond komt, naar het voorbeeld van de European Milk Board.

"Graan voor een juiste en rechtvaardige prijs, net als melk", aldus de Organisation des Producteurs de Grains.

OPG is aangesloten bij de landbouworganisatie Coordination rurale die vorig jaar een rol speelde bij de Franse melkstakingen. De graanbond erkent dat de graanprijs twee jaar geleden erg hoog was. Momenteel wordt graan verhandeld voor 120 euro per ton, volgens OPG de laagste prijs in dertig jaar. De organisatie eist een graanprijs van 400 euro per ton. Om die eis kracht bij te zetten, zou Europees samengewerkt moeten worden, zoals melkveehouders dat doen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arend

  rood de kleur van de liefde,rood de kleur van de europese ambtenaren en rood de kleur van de boeren bankrekeningen met een graanprijs van twaalf eurocentjes en de graanteelt als spilfunctie.alle andere teelten duikelen mee naar beneden terwijl de consumenten elk jaar loonsverhogingen incaseren...

 • no-profile-image

  Han

  Het idee van de Franse graanboeren is goed. Alleen jammer dat de Landbouw Organisaties het zover hebben laten komen met hun verdeel en heers politiek.
  Constant een beetje hier en dan weer daar kijken en maar nooit een duidelijke visie uitspreken voor de landbouw als geheel of voor verschillende takken. Enof de prijs eis nu 400 of 200 Euro moet zijn doet er helemaal niet toe mijnheer "Weetniet" Het zou u als commentator prijzen om met naam en toe naam deel te nemen aan de discussie.

 • no-profile-image

  Zuidwester

  Mooie prijs, 400 euro per ton

 • no-profile-image

  weetniet

  dit artikel is geschreven door iemand zonder kennis van zaken of de fransen zijn gek. graan geeft zo'n 250 tot 300 euro bewerkings kosten 800 euro landhuur houd over een winst van 2900 euro exclusief verkoop van stro. over een eerlijke prijs gesproken maar dan wel alleen voor de boer zeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.