Home

Achtergrond

Fors aanbod drukt prijs blank

Het prijsplafond is losgelaten. Blank kalfsvlees koerst weer omlaag. Per kg geslacht gewicht gaat er €0,07 van de prijs af, tot €4,80 per kg geslacht gewicht. Dat is nog altijd €0,42 per kg meer dan vorig jaar rond deze tijd. Maar het prijsverschil tussen 2009 en 2010 loopt wel terug.

Februari is traditioneel een moeilijke maand voor blank kalfsvlees. Dat heeft alles te maken met carnaval. De afzet is maar matig, terwijl het aanbod groeit. Dat heeft voor een groot gedeelte te maken met de vrije mesters, die zich duidelijk roeren.

In vergelijking met januari is het stuivertje wisselen. Toen was het aanbod niet al te groot, terwijl de vraag heel behoorlijk was.

De komende weken zet de prijsdaling van blank kalfsvlees verder door. De markt is stroever. Er gaat misschien wel een dubbeltje van de prijs per kg geslacht gewicht af

Rosé ouder dan 8 maanden zit duidelijk in de min. Er gaat maar liefst €0,11 van de prijs af, tot €2,92 per kg geslacht gewicht. Ter vergelijking: een jaar geleden werd er voor een kg €2,82 betaald.

Desalniettemin is deze rosésoort duidelijk in mineur. De oude rosés zijn begin januari te hard in prijs gestegen. Daarvoor wordt nu de tol betaald. Bovendien is het aanbod erg ruim. In die situatie komt voorlopig geen verandering.

De jonge rosés zakken ook al flink in prijs. Hier gaat €0,12 van de prijs af, tot €3,48 per kg geslacht gewicht. De vraag niet groots en het aanbod is te groot.

prognose:

blank en rosés goedkoper

Of registreer je om te kunnen reageren.