Home

Achtergrond

Fonterra: prijs voor vol melkpoeder daalt

Zuivelconcern Fonterra noteert naar aanleiding van zijn internetveiling in januari een gemiddeld 7 procent lagere prijs voor vol melkpoeder.

De gemiddelde prijs voor januari komt uit op € 2.303 per ton. Prijzen varieerden van € 2.248 euro tot € 2.474 per ton.

Volgens Paul Grave van Fonterra moet deze daling gezien worden als een correctie na de sterke prijsstijging de afgelopen vijf maanden. "Dit is een signaal dat de markt steeds meer in balans begint te komen." Fonterra geeft aan niet verrast te zijn door de resultaten van de afgelopen veiling. De resultaten geven volgens de Nieuw -Zeelandse zuivelonderneming een goede weergave van de huidige markt. "De consumentenvraag komt terug en de wereldwijde voorraden blijven krap", aldus Grave.

Watervrij melkvet noteerde op de veiling een gemiddelde prijs van € 3.159 per ton. Dat is een stijging van 4 procent ten opzichte van de veiling in december.

De Nederlandse zuivelnotering voor vol melkpoeder bleef deze week ongewijzigd op 252 euro per 100 kilo. Wel daalde de prijs voor mager melkpoeder voor consumptie met 2 euro naar 203 euro per 100 kilo.

Nederland heeft tot en met oktober 2009 fors meer mager melkpoeder geëxporteerd. Het gaat volgens het Productschap Zuivel (PZ) om een stijging van 36 procent ten opzichte van vorig jaar. De waarde nam echter af met 8 procent. De totale export van niet-mager melkpoeder nam in volume met 13 procent toe, maar de waarde daalde met 28 procent. De situatie op de wereldmarkt heeft zich de laatste maanden sterk verbeterd. PZ krijgt signalen die wijzen op een toenemende vraag en grotere koopbereidheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.