Home

Achtergrond

Folie geeft asperges extra groeikracht

Aspergeteler Franc Goertz heeft zijn aspergebedden al voorzien van folie.

De teler uit het Limburgse Mariahoop wil met het plastic het gewas extra groeikracht bieden, zodat de oogst in de eerste week van april kan aanvangen. Goertz probeert altijd als eerste met zijn asperges op de markt te komen. "We telen ook vroege aspergerassen, dat speelt ook nog mee", zegt de teler. Goertz teelt asperges en daarnaast levert hij aspergeplanten aan collega’s. Foto Twan Wiermans

Bezoekers bekijken op de Biovak-beurs de elektronische vogelverschrikker van Handelsonderneming Frijters in Rijsbergen. De manshoge opblaasbare vogelverschrikker werkt elektronisch en automatisch en combineert plotselinge beweging wanneer hij opgeblazen wordt, met een sireneachtig geluid en een vogelafschrikkende kleur. Vogels en ander wild die geconfronteerd worden met deze verrassende effecten van de Scarey Man worden verjaagd en bedenken zich wel twee keer voor ze terugkeren. Foto Ruud Ploeg

Melkveehouders Jeu en Roel Smitz mogen zich roodbontfokker van het jaar 2009 noemen. Dat werd afgelopen dinsdag bekend gemaakt in een stampvolle zaal in het Gelderse Laren tijdens de jaarlijkse studieavond voor roodbontfokkers. "Prachtig", geeft Jeu Smitz als reactie, een dag nadat het nieuws bekend werd. "Een stier als Kian maak je maar een keer in je leven mee." Ondanks de vele successen die hij met Kian boekte, kwam de titel roodbontfokker van het jaar toch als een verrassing voor Smitz. Kian is de eerste roodbonte stier ter wereld die de grens van één miljoen doses sperma heeft overschreden, zo motiveerde de jury haar keus voor Smitz. Kian staat sinds juni 2002 op de stierenkaart en is vanaf dat moment de meest gebruikte roodbonte stier. Hij is de eerste roodbonte stier, die de nummer één-positie heeft weten te bereiken op de lijst van meest gebruikte stieren over alle rassen heen. In 2006, tijdens zijn periode als actiestier, was Kian een kwartaal lang de meest gebruikte stier van Nederland. De afgelopen jaren is hij ook intensief op zwartbonte veestapel ingezet en passeerde hij het levenstotaal inseminaties van koploper Alva 4. Op diverse stierenkaarten worden Kian-zonen aangeboden zoals Apina Curtis, Crystal Red Reflex, Delta Fidelity, De Vlottenburg Able, Nieuw-Huinink Ditmar en Van de Peul Kylian. Foto Twan Wiermans

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.