Home

Achtergrond

Flink meer melkpoeder naar China

De uitvoer van niet-mager melkpoeder naar China is explosief gegroeid.

Dat meldt het Productschap Zuivel (PZ). Met een toename van 89.850 ton in de periode januari tot en met september 2009 is de uitvoer van de melkpoeder bijna vier keer zo groot als een jaar eerder.

De vraag naar buitenlands melkpoeder in China is enorm toegenomen en lijkt te blijven toenemen, door de melamine-affaire.
De uitvoer vanuit Nieuw Zeeland, verreweg de grootste exporteur naar China, is in de eerste negen maanden van 2009 toegenomen naar bijna 100.000 ton. Hierbij gaat om een stijging van 641 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook Europa wist meer volume in China af te zetten. Het gaat relatief gezien echter om een kleine hoeveelheid.

Afgelopen maandag meldde de China Daily dat opnieuw drie Chinese bedrijven voedingsproducten op de markt hebben gebracht vervuild met melamine. Het betrof melkproducten geproduceerd door de bedrijven Shandong Zibo Lusaier Dairy, Liaoning Tieling Wuzhou Food en Laoting Kaida Refrigeration. Het zou gaan om bevroren zuivelproducten en verpakte melk die begin 2009 zijn geproduceerd. Volgens een regeringsfunctionaris zouden de producten gemaakt kunnen zijn met melk die uit de handel was gehaald, maar op de een of andere manier toch op de markt is terechtgekomen. Betrokken bedrijven geven volgens de China Daily aan rauwe melk als grondstof op de markt te hebben gekocht.

Nog altijd duiken in China met melamine vervuilde producten op. Het melamineschandaal van september 2008 ligt nog vers in het geheugen. In de producten van 22 zuivelbedrijven werden sporen van melamine aangetroffen. Driehonderduizen kinderen werden ziek, zes kinderen stierven door het consumeren van met melamine vervuilde zuivelproducten. Melamine veroorzaakt onder meer nierstenen en nierfalen bij kinderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.