Home

Achtergrond 7 reacties

Faalkosten uit de keten

Daar is-ie weer: een oproep tot clustering in een primaire sector.

Directeur Food & Agri Dirk Duijzer van de Rabobank dringt aan op bundeling van akkerbouwers om productie van telers en behoefte van de verwerkende industrie beter op elkaar af te stemmen.

Duijzers pleidooi snijdt hout in de zoektocht naar een efficiënte keten, zolang het binnen de marges van de kartelwetgeving past. Dit is een beweging die voor vele sectoren opgaat en zeker de afgelopen tijd in de groenteteelt luid is bezongen. De akkerbouw heeft meer richting nodig, gezien de steeds grotere prijsschommelingen op de vrije markt. Die hebben tot gevolg dat het aanbod fluctueert.

Als op deze wijze de faalkosten uit de keten kunnen worden weggenomen, verbetert het rendement voor alle partijen. Logisch dus dat Duijzers opmerkingen met instemming worden ontvangen. Maar het is ook terecht dat voorzitter Jaap Haanstra van LTO Akkerbouw wijst op een passende verdeling van de winst in dit model. Bij afspraken over grondstoffenstroom horen ook financiële afspraken.

Hoe goed het signaal op zich ook is, een kanttekening is op zijn plaats. De clustering binnen de melkveehouderij en de zuivel is vergaand, de productie is afgestemd en aan weerszijden efficiënt. Dat dit niet automatisch leidt tot prima prijzen, blijkt al ruim een jaar lang.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  De redactie schrijft: "Hoe goed het signaal op zich ook is, een kanttekening is op zijn plaats. De clustering binnen de melkveehouderij en de zuivel is vergaand, de productie is afgestemd en aan weerszijden efficiënt. Dat dit niet automatisch leidt tot prima prijzen, blijkt al ruim een jaar lang." Dat is juist. Maar redactie: ik zou als lezer zo ontzettend graag willen weten wat volgens u daarvoor de verklaring is. Het duiden van het nieuws behoort toch ook tot de taken van een kwaliteitskrant?

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Sorry Oostlander. Onze veiling heeft allerlei verkoop instrumenten. Bv bemiddelaars en nog een handvol verkoop methodes.Gevolg daar van is dat de zaak steeds minder transparant geworden is . De handel weet daar van feilloos te profiteren.En terecht waarom zouden zij niet.... De veilingklok is feitelijk het meest eerlijk maar dient nu min of meer als dump.Ook zijn er veel telersclubjes ontstaan. Allemaal goed bedoeld maar helderder is het daar door allemaal niet geworden. Een van de redenen waarom de productie bij slechte prijzen niet afneemt is dat de kas vol moet. Je kunt niet zeggen laat maar leeg liggen.Integendeel tuinders gaan dan steeds meer produceren in de hoop toch nog wat te verdienen. In feite een soort prostitutie. Maar ja zo werkt het wel. Het voordeel is wel dat de producten voortdurend tegen de laagste mogelijke prijzen voor de consument beschikbaar zijn.Daar profiteren dan weer andere van......niet de boer of tuinder.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Verdikkie, die Rabo bobo weet waar hij over praat. Vandaag een overzicht ontvangen van de kredietrente. Sta je rood binnen de kredietruimte dan betaal je 6.25 %, en sta je zwart dan krijg je 0 % rente. En die man praat over efficient verdelen tussen partijen?

 • no-profile-image

  r.veenstra

  En zitten er ook nog andere kritische kantenaaan? Bij ons in de volksmond heet de RABO-bank de ruimt alle boerenop bank.

 • no-profile-image

  oostlander

  Daar kun je toch zelf wel op antwoorden dick! In de varkenssector idem dito de grote cooperatie Vion maakt ook de beloftes lang niet waar. Het antwoord dick is: bij overaanbod werkt geen enkel systeem meer dat moge duidelijk zijn. Behalve in de tuinbouw mogelijk nog het kloksysteem; als dit goed gehanteerd wordt gaat de klok vanzelf reguleren en zal er op den duur van structureel overaanbod duidelijk minder sprake zijn.

 • no-profile-image

  oostlander

  Natuurlijk Teun zullen die paar Klokjes die we nog hebben zich altijd moeten conformeren aan het gebruikelijke verkwanselsysteem anders werken die helemaal niet ( kijk naar de belgen, die leveren steeds meer klokvoordeel in zolang wij ons uitgedokterde verkoopsysteem blijven handhaven). Maar jij snapt natuurlijk wel dat ik met klokverkoop ook doel op nagenoeg alles voor de klok! Iedereen mag gewoon alles blijven produceren, er hoeft niets leeg te blijven! Maar zogauw er een overaanbod ontstaat halen we uit de markt en dat gaan we verrekenen met een betrouwbare formule (varkensvoer is tegenwoordig ook duur). Desnoods collectieve afspraken maken voor naleving hiervan. Iedereen moet meedoen het P.T. zou zich hier eindelijk eens een keer nuttig kunnen maken want dat is het enige overkoepelende orgaan wat we nog hebben (halen ze misschien die 60% draagkracht nog net) b.v. geen G.M.O. bij weigering etc.

  We zullen zien dat de beoogde overschotten enorm mee zullen vallen, want die worden alleen maar groter doordat iedereen produkt vasthoud en dan lijkt het overschot veel groter. (emotie).
  Bijkomend Voordeel 1 transparante prijsvorming, nu wordt er extra laag ingezet omdat de inkopers denken dat hun concurrenten nog lager hebben ingezet.
  Voordeel 2 We krijgen de kwaliteit versheid en smaak imago s terug omdat er kleinere voorraden zijn en er kan niet meer geleverd worden uit te oude voorraad ( speculeren is zo minder interessant geworden)
  Voordeel 3 doordat de verkoopkanalen verser en kwalitatief betere produkten aanbieden zal ook de smaakbeleving weer toenemen en dus zal er meer verkocht worden. Over het buitenland hoeven we niet in te zitten die popelen om mee te doen.
  De stemming die er nu heerst is er een van de langste adem; als er maar genoeg afvallen dan komt het ook wel goed. Zou dit zo zijn, wat ik zeer betwijfel, dan begint het spelletje weer opnieuw.

 • no-profile-image

  Wim

  Als de auteur in de laatste alinea bedoelt dat in de melkveehouderij de produktie is afgestemd aan de vraag, slaat hij de plank volledig mis. Het melkquotum wordt structureel te hoog vastgesteld met als gevolg de lage melkprijs voor de veehouder. Helaas leidt dit niet tot lagere prijzen in het schap van de supermarkt. Jaap Haanstra slaat de spijker op z'n kop.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.