Home

Achtergrond

Extra zoutwinning om nood te lenigen

Minister Maria van der Hoeven (EZ) geeft Frisia Zout toestemming om maximaal 100.000 ton extra zout te winnen in het Friese Barradeel.

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) geeft Frisia Zout toestemming om maximaal 100.000 ton extra zout te winnen in het Friese Barradeel. Dat heeft de minister donderdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister doet dit op uitdrukkelijk verzoek van Rijkswaterstaat, dat kampt met tekorten aan strooizout. Volgens een woordvoerder van EZ is het zout ,,relatief snel'' te leveren, maar hij kon niet zeggen wanneer precies. "De toestemming geldt met onmiddellijke ingang. Ik weet niet of het in het weekend al beschikbaar is, maar in ieder geval binnen een paar dagen.''

Volgens Van der Hoeven daalt de bodem door de extra zoutwinning met maximaal 5 millimeter. "Bij mijn besluit heb ik de belangen van de nationale verkeersveiligheid laten prevaleren'', aldus de minister.

Omdat de bodem daalt, is de minister "niet scheutig'' met het toestaan van zoutwinning. "Maar nood breekt wet.'' Behalve het veiligheidsbelang speelt ook het economisch belang een rol bij het verlenen van de toestemming, aldus de woordvoerder van EZ.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.