Home

Achtergrond 4 reacties

Exportplafond kost bietentelers geld

Als alle surplussuiker geëxporteerd kon worden zouden de Nederlandse bietentelers dit seizoen 5 tot 6,2 miljoen euro extra ontvangen voor de surplusbieten.

In België gaat het om 13 miljoen euro extra. Brussel staat geen extra suikerexport toe.

Ook in andere lidstaten lopen telers veel inkomsten mis uit surplusbieten, die boven het quotum zijn geproduceerd. Daarom heeft de Europese organisatie van bietentelers (Cibe) Brussel opnieuw gevraagd het exportquotum voor surplussuiker te vergroten. Surplusbieten worden doorgeschoven naar volgend seizoen en dan afgerekend als quotumbieten.

De telers betalen ook een opslagvergoeding voor de doorgeschoven suiker. Voor de Nederlandse bietentelers komt dat op 600.000 tot 750.000 euro.

De suikeropslag kost de Belgische telers 1 miljoen euro, zegt secretaris-generaal Jean Francois Sneessens van de Confederatie van Belgische Bietenplanters. "Daarnaast missen ze 13 miljoen euro aan surplusbieten. Die worden volgend jaar weliswaar afgerekend als quotumbieten. Maar de suikerprijs kan dan lager zijn. Kijk maar naar wat er met de melkprijs is gebeurd. Bovendien moet je maar afwachten wat het gewas opbrengt dat de telers als vervanging voor de bieten gaan telen."

Lees ook Bietentelers eisen opnieuw groter exportquotum voor suiker

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bietenboer

  Mooi is dat dat je mag telen voor de wereldmarkt, alleen als het duur is mag je niet exporteren, echte handelaren daar in brussel. Ik dacht dat de politiek alles vrij wou laten en dat de landbouw het zonder subsidie moet doen maar op deze manier lukt dat natuurlijk nooit als je niet kunt profiteren van hogere prijzen.

 • no-profile-image

  Huib Rijk

  Beste Bietenboer, bent U voor het openstellen van de EU-markt voor suiker? Dit jaar is de wereldmarkt hoger dan de interne markt. Ik kan me niet herinneren wanneer dat voor het laatst was. Ik ben het helemaal eens met Hans uit Brazilië. Overschotten in de biobrandstof in plaats van onze collega's daar mee lastig vallen.

 • no-profile-image

  janzondervrees

  In Europa een onnodige en geldverspillende voorraad aanhouden. Terwijl in Aziatische landen geen suiker meer te krijgen is voor miljoenen mensen.

 • no-profile-image

  Hans

  De EU suiker moet in de EU blijven anders werkt ze markt verstorend. Dit is de beste stimulans voor landen als India en ook Brasil om de productie te verhogen. De EU zou er goed aan doen om net als in Brasil en ethanol programma op te zetten, de olie prijs is alweer boven de US $80

Of registreer je om te kunnen reageren.